Овочі-Ягоди-Сад

Маніпуляція з гіберелінами дозволить контролювати урожай і достигання томатів

Маніпуляція з гіберелінами дозволить контролювати урожай і достигання томатів

Ключове дослідження вчених Сичуаньського університету (Китай) виявило критичний вплив гіберелінів на дозрівання томатів, затримуючи або прискорюючи дозрівання плодів.

Про це повідомляє Tomato News.

Зазначають, що ключове дослідження виявило критичний вплив гіберелінів на дозрівання помідорів, процес, який довгий час приписували головним чином етилену. Завдяки опосередкуванню дії багатьох рослинних гормонів, включаючи ауксин і абсцизову кислоту, гібереліни, затримують або прискорюють дозрівання плодів. 

«Це відкриття має потенціал для революції в сільськогосподарській практиці, дозволяючи підвищити врожайність, якість і термін зберігання за допомогою точної гормональної маніпуляції», – підкреслює видання. 

Додають, що дозрівання томатів є наріжним каменем продуктивності сільського господарства, що включає делікатну взаємодію гормональних сигналів. Етилен традиційно займає центральне місце в цьому процесі, але роль інших гормонів, зокрема гіберелінів, залишається невловимою. Ця прогалина в знаннях обмежує зусилля для оптимізації розвитку та якості плодів. Вирішуючи цю проблему, дослідники розпочали пошуки, щоб виявити складну гормональну взаємодію, яка керує дозріванням помідорів, зумовлені необхідністю краще зрозуміти та контролювати цей життєво важливий сільськогосподарський процес.

Дослідження вчених Сичуанського університету проливає світло на ключову роль гіберелінів у модулюванні процесу дозрівання томатів. Демонструючи, як гібереліни впливають на етилен та інші гормональні шляхи, дослідження відкриває новий погляд на молекулярні механізми, що лежать в основі дозрівання плодів.

Наслідки дослідження виходять далеко за межі томатів, обіцяючи більш широке застосування в точному землеробстві та обробці після збору врожаю. Тонко регулюючи рівень гібереліну, виробники могли контролювати час і якість дозрівання плодів, що призвело до кращого смаку, поживної цінності та довговічності. Такі інновації можуть допомогти зменшити харчові відходи, підвищити прибутковість фермерів і забезпечити споживачів високоякісними продуктами, підкреслюючи трансформаційний потенціал цього наукового прориву.

Читайте також: Учені дослідили, чи дають нестиглі томати повноцінне насіння