Тваринництво

Емульгатори допомагають забезпечити ефективне засвоєння травною системою тварини доданих до раціону жирів

Більше енергії за менші кошти

Більше енергії за менші кошти

Емульгатори допомагають забезпечити ефективне засвоєння травною системою тварини доданих до раціону жирів. 

Жири й олії завжди були основним джерелом енергії в раціонах свиней, а в реаліях сьогодення стоїть гостре питання високої вартості цієї складової в загальній вартості корму та максимального використання додаткового жиру. 

Перетравлення та всмоктування жирів є складним процесом і складається з трьох основних етапів — емульсії, гідролізу, змішаного утворення та всмоктування міцел. На перетравлення жирів впливають довжина ланцюга жирної кислоти, ступінь насичення жиром, окислення, вільні жирні кислоти й рівень додавання жиру. Ці чинники по різному впливають залежно від життєвого циклу свині. У цій статті розглянемо потенціал емульгаторів для покращення використання жиру в раціонах свиней. 

Про жири 

Жири є концентрованим джерелом енергії: перетравлення клітковини вивільняє невелику кількість енергії, як порівняти з перетравленням жиру. Збільшення рівня доданого жиру в раціоні збільшує енергію, доступну для росту, підтримки й відтворення. 

Окрім того, додатковий жир уповільнить швидкість проходження корму через травний тракт, надаючи більше часу для кращого травлення та засвоєння інших поживних речовин. 

Однак збільшення додавання жиру в комбікорми корелює зі зниженням твердості й довговічності гранул. У поєднанні й підвищенням цін на сировину серед фермерів постає питання: як збільшити доступність енергії з жирів і олій, щоб досягти цільових показників високопродуктивних свиней сучасних генетичних ліній, але не витрачати зайвих коштів. 

Існує широкий спектр жирів і олій, доступних для використання у виробництві кормів, включно з тваринними жирами й рослинними оліями, а також побічними продуктами переробки та гідрогенізованими жирами. Інші джерела жирів, які додають у раціони свиней, можуть складатися з 90% вільних жирних кислот, на відміну від тваринних жирів або рослинних олій. Однак навіть у межах певного джерела жири та олії значно відрізняються за складом, окислювальним статусом і смаковими якостями. Крім того, добре відомо, що наявність первинних продуктів окислення може негативно впливати на ефективність кормів і, як наслідок, продуктивність тварин. Ця мінливість у складі корму може ускладнити ефективність травлення й усмоктування поживних речовин із відносно складним процесом травлення. 

Про травлення 

Очевидно, що процес перетравлення жиру не ізольований від інших процесів травлення в кишківнику, й існує безліч взаємодій, які впливають на засвоюваність жиру. Наприклад, коли рівень клітковини в раціоні підвищується, засвоюваність жиру знижується. Це пов’язано з тим, як поживні речовини в кормах утворюють комплекси з різними зв’язками з білком, жиром, клітковиною та іншими складними вуглеводами. Або, навпаки, засвоюваність амінокислот збільшується разом зі збільшенням рівня доданого жиру. Тому розуміння процесу та чинників, що впливають на перетравлення й засвоєння жиру, становить великий інтерес для спеціалістів на фермі. 

Про перетравлення жирів 

Через нерозчинні у воді хімічні властивості жирів їх перетравлення у шлунково-кишковому тракті потребує емульгування жовчними солями та панкреатичною ліпазою. Існує багато життєвих чинників, що впливають на перетравлення ліпідів: вік, генетична схильність, активність ферментів і склад раціону. 

Особливо слід приділяти увагу фазі дорощування свиней, що поєднує відлучення з відгодівлею. Здатність виділяти жовч для емульгування може бути все ще недостатньою у цьому віці. Тому емульгатори, що входять до складу кормових добавок, можуть бути корисними для перетравлення та засвоєння жирів у такий уразливий етап, як відгодівля. 

Як полегшити перетравлення 

Лізофосфоліпіди (LPL) є природними емульгаторами, які зазвичай виробляються із соєвого лецитину і використовуються як кормові добавки. Нещодавно було досліджено, що додавання до раціону свиней на відгодівлі 0,1% LPL покращує перетравність тваринного жиру, а також перетравність енергії, сирого протеїну та сухої речовини. 

У період лактації свиноматок часто годують досхочу (ad libitum) для оптимізації кількості молока та підтримання кондиції тіла. Однак для високопродуктивних свиноматок годівля досхочу все ще не відповідає високим потребам у поживних речовинах, що може призвести до значної втрати ваги свиноматки та скорочення її життєвого циклу. Тому доцільно додавати в раціон кормові добавки, що містять лізофосфоліпіди. 

У чому переваги 

Лізофосфоліпіди збільшують засвоюваність поживних речовин завдяки двом властивостям: 

  1. Як емульгатори LPL утримують ліпіди в емульсії у вигляді менших міцел. Менші ліпідні міцели збільшують площу поверхні для панкреатичних ліпаз, таким чином збільшуючи перетравлення жирних кислот. 
  2. LPL посилюють експресію специфічних генів у кишковому епітелії, які беруть участь у всмоктуванні поживних речовин. За результатами дослідження Brautigan et al. (2017) помічено, що експресія різних генів у тонкій кишці регулюється, що приводить до збільшення довжини ворсинок і вмісту колагену у ворсинках, завдяки чому збільшується площа поверхні кишкового епітелію для поглинання поживних речовин. 

Специфічні фосфоліпіди в лізофосфоліпідах є найбільш гідрофільними, оскільки мають усього один залишок жирної кислоти на молекулу, що потенційно може бути використано як емульгатор для покращення використання харчових жирів, а також допомогти покращити засвоюваність поживних речовин і продуктивність свиноматок. 

Що обрати 

Elan®Digest — це потужний емульгатор, спеціально розроблений для покращення засвоюваності жирів, оскільки містить оптимізовану комбінацію натуральних емульгаторів. Шлунково-кишковий тракт — це водне середовище, а жири й олії є ліпофільними речовинами, які мають бути емульговані до процесу перетравлення. 

Застосовуючи Elan®Digest, можна за ощадити витрати на корм, збільшити живу масу тіла свині й знизити коефіцієнт конверсії корму. Активні інгредієнти емульгатора покращують емульгування жирів й утворення міцел для підтримання травлення молодих тварин, оскільки вони не здатні виробляти достатню кількість жовчних кислот для ефективного емульгування, що сприятиме оптимальному травленню й росту. Elan®Digest емульгує вміст жиру з умістом води в шлунково-кишковому тракті. Це оптимізує засвоюваність жирів, оскільки зазвичай жири деемульгуються з води. 

Результати застосування 

На одному з підприємств було проведено експеримент із додаванням Elan®Digest у передстартовий і стартовий раціони поросятам на дорощуванні (таблиця) з метою покращення засвоєння жирів та олій у складі корму поросятами. У результаті середньодобовий приріст ваги збільшився на 6,7%, коефіцієнт конверсії корму знизився на 8,2% та коефіцієнт повернення інвестицій (ROI) становив +60%. 

Таким чином, доведено: що б забезпечити ефективне засвоєння доданих до раціону жирів травною системою тварини, рекомендується додавати емульгатори, ос кільки секреція жовчі та ліпази у поросят завжди недостатня для отримання оптимальної емульсії, що часто призводить до зниження обмінної поживності жиру.    

Сергій Бондар
Співатори: Олег Ворожбітов, Ірина Чипенко, Іван Зікратий
ТОВ «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
Новий випуск
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
1

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ