Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля може подорожчати навесні

Цибуля може подорожчати навесні

Цибуля, яка через збільшення собівартості вирощування за рік дещо подорожчала, нині має стабільні ціни, які можуть зрости навесні при скороченні запасів.

Про це повідомляє пресслужба гуртового ринку сільгосппродукції «Шувар» м. Львів. 

«Ріпчаста цибуля протягом року зазнала майже 10% зростання у вартості. Така динаміка зумовлено низкою факторів», – зазначила Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу ринку «Шувар».

Зокрема експертка назвала наступні фактори:

  • Суха та посушлива погода, яка призвела до низької врожайності.
  • Зростання цін на добрива та паливо-мастильні матеріали, що суттєво вплинуло на собівартість продукції.
  • Військові дії, які ускладнили логістику та підвищили витрати на транспортування.
  • Зростання вартості зберігання цибулі, зокрема через підвищення цін на енергоносії.

«Усі ці чинники разом спричинили підвищення цін на цибулю, яка є важливою складовою багатьох страв, зберігаючи стабільний попит», – підкреслила Тетяна Попович. 

Вона зауважила, що попри зростання цін, скорочення попиту на цибулю на оптовому ринку «Шувар» не спостерігається. Це пояснюється її незамінністю у приготуванні страв як для домогосподарств, так і для закладів громадського харчування. Дефіциту цибулі на ринку наразі немає. Адже ведеться постійна робота постачальників над підтриманням достатніх обсягів товару та розширення каналів постачання, у тому числі за рахунок імпорту.

Закупівлі цибулі великими споживачами, такими як ресторани та підприємства харчової промисловості, залишаються стабільними. Вони продовжують купувати необхідні обсяги для своєї діяльності, оскільки цибуля є ключовим продуктом у багатьох стравах.

«За нашими прогнозами ближчим часом значних змін у вартості цибулі не очікується. Ціни залишатимуться стабільними, допоки пропозиція на ринку задовольнятиме поточний попит. Однак у весняний сезон можливе підвищення цін через скорочення запасів у сховищах та збільшення попиту», – спрогнозувала експертка.

Читайте також: Цибуля дешевшає через низьку якість