Точка зору
13 січня 2025
Уряд Польщі закликає садівників вирощувати більше груш
Ян Блащик
доктор наук, Краківський аграрний університет (Польща)
Груші для наших садівників стали, так би мовити, дуже цікавим видом: клімат теплішає і стає більш сприятливим для вирощування саме цієї культури. Наразі у Польщі вирощується дуже мало груш – приблизно 70-80 т, для порівняння: яблук – 5 млн тонн. І навіть уряд намагається тиснути на садівників, щоб вони переходили з яблук на якісь інші культури, зокрема грушу. Так чи інакше, на фруктовому ринку Польщі величезна конкуренція, і якщо хтось не може забезпечити відповідне зберігання, просто випадає з нього. Тому нагадаю кілька правил зберігання плодів, які допоможуть уникнути втрат:
- Не зберігайте занадто великі плоди – вони не є міцними і легко пошкоджуються.
- Чим пізніше ми зібрали плоди, тим коротше зможемо їх зберігати, адже вони швидше досягнуть піку стиглості.
- На практиці складно заповнити одну камеру лише одним сортом. Можна розміщувати різні сорти по сусідству, але тоді варто пам’ятати, що умови камери мають бути налаштовані під більш чутливий з них. Це буде не дуже добре для інших сортів, але так ми збережемо максимум продукції.
- Постійно слід контролювати стан плодів у камері: періодично відбирати проби, щоб перевірити щільність м’якуша (це кращій показник, який характеризує якість), цукристість і наскільки плоди виглядають здоровими. Це можна зробити за допомогою контрольних вікон камери або антресолей, які дають більш панорамний вид на продукцію згори.
- Добре зберігаються лише плоди з відповідним вмістом кальцію, і на момент збирання його кількість у плодах має бути достатньою.