Ціни на часник б’ють рекорди
Ціни на часник в магазинах перетнули межу 200 грн/кг, що є рекордом за всі роки. Вітчизняної продукції не вистачає, а імпорт якісної – занадто дорогий.
Про це повідомляє LIGA.net
«Дуже важко знайти навіть дві тонни товарного часнику для власного виробництва. Його сталого вирощування в Україні немає. Залишилися дрібні партії з городів, різної якості, сортів. Навіть для торгових мереж це не підходить. Що вже казати про промислове перероблення», – розповів Сергій Шиш, директор групи компаній «Єврошок», (перероблення часнику, торгова марка «Все по часнику»).
Зазначається, що часник подорожчав через накладання один на одного декількох факторів. По-перше, в Європі на нього зріс попит. Експерти пов’язують це зі збільшенням чисельності мігрантів з країн, де часник є важливим складником національної кухні. У німецьких та австрійських супермаркетах середня ціна становить близько 6 євро/кг, хоча є випадки із захмарними майже 20 євро/кг.
По-друге, часнику не вистачає на всіх – пропозиція відстає від попиту. Головний виробник часнику в ЄС – Іспанія, яка вичерпала свої запаси.
Європейські постачальники також вичерпали квоти на завезення китайського часнику в ЄС. Тому тепер його імпортують зі сплатою штрафів – 1200 євро/т. Тому ціна зростає, але часник все одно купують.
А українські виробники з повномасштабною війною значно скоротили виробництво.
«Цього року я не бачив полів часнику понад два гектари. Хоча перед війною були поля 50 і 70 гектарів», – каже Сергій Шиш.
Читайте також: Часниковий хаб може забезпечити матеріалом 200 га