10 людей за 10 днів збирають 6 га часнику
Мінімум площі, з якої є сенс починати бізнес на вирощуванні часнику, щоб отримати питомий результат, – 5 га, а від 10 га – буде гарним проєктом. У першому випадку можна обійтися ручним збором, у другому – потрібна механізація.
Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написав Сергій Паращенко, засновник компанії «Чистий продукт» (Дніпропетровська область).
«5 га – це дешево і сердито, і гнати комбайн для збирання такої площі немає сенсу, – наголосив він. – Власник може спокійно підрити плантацію плоскорізом та протягом трьох тижнів вчасно вибрати часник із землі – на це знадобиться дуже небагато робочих рук, у середньому 2-3 людини на гектар».
З досвіду експерта, на одному з його проектів 97 людей при фонді зарплати 103 тис. грн. за день після плоскорізу вибрали часник із землі на площі 6 га. 10 людей за 10 днів витягнуть ті ж самі 6 га часнику, підкреслив Сергій Паращенко.
«Тому ми не нехтуємо ручним збиранням, який в нашому випадку (збір садивного матеріалу часнику) є більш лагіднішим, – сказав аграрій. – Проте, коли ви вирощуєте товарний часник на великій площі від 10 га, рекомендація єдина – механізований збір».
Читайте також: Український часник продають в Японії