Сусідні господарства отримали різні смаки одного сорту винограду
Завдяки різним травам у міжряддях виноград набирає різну ароматику.
Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написав Володимир Харьковський, власник СФГ «Деметра» (Білгород-Дністровський район Одеської області).
Зараз в деяких регiонах Францii поширено задерніння землi пiд виноградники фацелією, яка як сидерат поліпшує структуру землі та насичення ароматики винограду через особливостi рослини.
«У виноробів дуже багато секретів, і не кожен з них буде ними ділитися, – зауважив він. – Я спостерігав, як два сусідніх фермерських господарства в Австрії, які вирощують два сорти технічного винограду – Рислинг Рейнський та Мюлер-Тургау, отримували виноград суттєво різних смакових якостей».
Виявилося, продовжує Харьковський, що в одного сусіда в міжряддях поруч із виноградом вирощується Тонконіг з конюшиною, а в іншого – фіалка дика. Спільне запилення винограду і фіалки в одному з фермерських господарств призводило до того, що перший брав собі ароматику другої.
Читайте також: Виноробня на Одещині планує розширювати вингорадники та масштабуватися