Тваринництво

У Кременчуцьке водосховище вселять майже 67 тонн молоді товстолоба

У Кременчуцьке водосховище вселять майже 67 тонн молоді товстолоба

В Україні розпочалася кампанія зариблення водойм за кошти, отримані місцевими бюджетами від спеціального використання водних біоресурсів через аукціони на промисловий вилов риби. Зокрема, масштабне вселення молоді риб здійснили на Черкащині, повідомили в Держрибагентстві.

21-22 жовтня за підтримки Черкаської ОВА на першому етапі до Кременчуцького водосховища в межах Черкас випустили 134 тис. екземплярів товстолоба загальною вагою понад 24 тонни. Всього до водойми планується вселити близько 370 тис. рибин ‒ майже 67 тонн.

Поки мальки не розійдуться акваторією водосховища, місце зариблення у посиленому режимі патрулюватиме Черкаський рибоохоронний патруль Держрибагентства.

«Відновили практику зариблення нашого Кременчуцького водосховища. Як відомо, саме товстолоб – санітар водойм. Кошти на зариблення ‒ зокрема, з надходжень рибної галузі. За підрахунками, врешті до бюджету повертається більше, ніж витрачено», ‒ зазначив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Відповідно до Програми розвитку рибного господарства водойм Черкаської області та поліпшення їхнього екологічного стану на 2023-2028 роки з обласного бюджету виділено майже 4 млн грн на зариблення Кременчуцького водосховища.

Реформи в рибній галузі дозволили отримати додатковий ресурс для зариблення водойм і державному бюджету. Так, у 2025 році передбачено спрямувати кошти, одержані від зростання стартової ціни на аукціоні з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів, на зариблення.

Як повідомлялося, понад 1,2 млн рибин випустили в озеро Ялпуг на Одещині.