Елеватор

Власний елеватор надає агропідприємству впевненості у якості сушіння та зберігання зерна

Мультикультурний елеватор

Мультикультурний елеватор

 Власний елеватор надає агропідприємству впевненості у якості сушіння та зберігання зерна. 

Зберігання вирощеної продукції завжди є актуальним питанням. Особливо коли йдеться про господарство із земельним банком у 6500 га, де активно розвивається не лише рослинницький, а й тваринницький напрями. 

Компанія «Летичів Агро» збудувала власний мультикультурний елеватор усього за десять місяців і ввела його в експлуатацію в серпні 2021 року. Підприємство функціонує. Наразі тут приймають традиційні пшеницю, ріпак, кукурудзу, соняшник, а також просо, гірчицю та льон. 

«Солодке» місце 

Елеватор «Летичів Агро» зведено на території колишнього цукрового заводу. Тому в проєктуванні підприємства зі зберігання довелось урахувати як наявність залишків інфраструктури цукроварні, так і проблему ґрунтових вод. Однак згодом усі питання вдалося врегулювати, і елеваторний комплекс потужністю зберігання у 40 тис. тонн розпочав роботу. 

З розрахунку на приймання різних культур тут установили вісім силосів по 5 тис. тонн для тривалого зберігання від компанії AGI. А KMZ Industries встановила чотири хопери місткістю по 1000 м. кожен для тимчасового зберігання вологого зерна. 

Олег Олексюк

За словами Олега Олексюка, директора «Летичів Агро», у виборі силосів насамперед керувались питанням надійності конструкцій. Адже в Україні траплялося, що силоси розвалювались через ненадійність конструкції. 

«Для будь-якого підприємства це серйозний інцидент. Тому, щоб не ризикувати ані чужим і власним зерном, ані власними грошима і, головне — репутацією, ми зупинились на AGI та KMZ Industries. Силоси виконують свої функції й наразі проблем із ними не маємо», — зазначив Олег Олексюк.  

Очищають і доробляють зерно на елеваторі «Летичів Агро» за допомогою сепараторів та скальператорів від OLIS. 

«Я за те, щоб ми виробляли й розвивали своє», — каже Олег Олексюк, додавши, що українське обладнання, яке встановлено на елеваторі, відповідає технічним завданням. Також компанії надають сервісне обслуговування. 

Аспекти сушіння 

На елеваторі «Летичів Агро» функціонують дві зерносушарки французького виробництва LAW із рекуперацією гарячого повітря та продуктивністю 37,5 т/год за знімання 10% вологи. 

Для забезпечення пожежної безпеки сушарки мають датчики температури, їх також обладнано системою блокування роботи. 

Щоправда, цього року сушарки використовують мало — через спеку зерно надходило з базовими показниками вологості. 

«Також цього року значно менше поклажодавців. У роки війни вони почали економити на всьому, зокрема й на доробці зерна на елеваторах. А цього року ще й погода посприяла. Тому зараз вони намагаються зберігати зерно в господарствах. До того ж автотранспорт став доступнішим за ціною, тому партії одразу відправляють до замовників, відмовляючись від тривалого зберігання на елеваторах», — зауважив Олег Олексюк.  

Енергопідстраховка 

Сушарки LAW працюють на газу, оскільки він є найбільш технологічним видом палива. Опція рекуперації повітря дозволяє знижувати витрати на сушіння. До того ж наразі вартість природного газу більш прийнятна за інші види палива. Однак на елеваторі «Летичів Агро» подбали й про альтернативу — роботу сушарок на скрапленому газі. Щоправда, наразі не було приводу застосувати цю альтернативу, хоч обладнання й пройшло випробовування, тестові пуски й готове до роботи. 

«Скраплений газ у нас резервний або страховий вид палива, яким ми будемо користуватись, коли зовсім не буде природного газу», — уточнив Олег Олексюк. 

За його словами, на підприємстві подбали й про безперебійну роботу елеватора під час стабілізаційних вимкнень. 

«Ми подбали й про цю альтернативу, придбавши дизельні генератори», — зауважив він. 

На елеваторі встановили два генератори різної потужності, які можуть забезпечити роботу всього підприємства. 

«Ми можемо працювати й у режимі острова, і в режимі паралельного споживання, можемо подавати електроенергію окремо на сушарку або на будь-який вид наших робіт, зокрема, приймання», — уточнив Олег Олексюк. 

А генератор невеликої потужності може забезпечувати адмінкорпус або роботу лабораторії, коли немає потреби в енергозабезпеченні всього елеватора. 

Транспортні артерії 

Зерно на елеватор «Летичів Агро» потрапляє з автівок за допомогою двох ліній приймання, які працюють із продуктивністю 175 т/год. Автівки з партіями збіжжя зважують на 80-тонних вагах виробництва «Техноваги». А далі в роботу вступають автомобілерозвантажувачі від компанії «Елеваторпромсервіс». Після відвантаження зерно доставляють у силоси або на сушіння через вузол попереднього чи первинного очищення. 

Норії, стрічкові та ланцюгові транспортери на елеваторі — від компанії AGI. Обладнання працює стабільно, максимум, що за цей час доводилось замінювати, — футерування. Хоча в разі потреби виробник готовий виправити конструктивні недоліки. 

На елеваторі «Летичів Агро» працює вузол відвантаження на автомобілі потужністю 250 т/год. За словами Олега Олексюка, з перевантаженням продукції на залізничний транспорт компанії допомагають партнери — «Агропросперіс». 

До повномасштабної війни «Летичів Агро» мав плани щодо розвитку переробки. Воно й не дивно, адже компанія розвиває як рослинницький, так і тваринницький напрями. 

І хоч наразі наміри щодо створення продукції з високою доданою вартістю реалізується повільно й не повною мірою, але, як зазначає Олег Олексюк, ця тема — на порядку денному.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Олександр Ткаченко, керівник відділу технічної підтримки та продуктового маркетингу KMZ Industries  

— Без перебільшень наші фахівці мають найбільші досвід та експертизу у виготовленні нетипових силосів для зберігання нестандартної продукції, такої як шрот і макуха соняшнику, комбікорм, борошно тощо. Для таких продуктів дуже важливо передбачити конструктивні рішення для ефективного та безпечного його зберігання, як, наприклад, посилення корпусу та конусу силосів, збільшений кут нахилу, пласкі стінки для запобігання налипання продукту та спонукачі потоку для унеможливлення його зависання в конусі силоса. 

Нині ми розробляємо силоси для зберігання такого нетипового продукту, як соєвий концентрат. 

У відповідь на підвищений попит на обладнання для зберігання продуктів переробки зернових компанія KMZ Industries також розробила лінійку прямокутних бункерів для зберігання комбікорму. Такі місткості потребують суттєво менше простору, що особливо важливо у встановленні всередині виробничих приміщень. Особливістю є те, що їх зроблено з європейського оцинкованого металу на болтових з’єднаннях: порівнюючи зі зварними аналогами, їх легко монтувати, вони зберігають належний вигляд протягом багатьох років. 

Компанія KMZ Industries — український виробник, який виготовляє елеваторне обладнання європейської якості з європейської оцинкованої сталі вищого ґатунку. До того ж вітчизняні стандарти розрахунку, як правило, вимогливіші до міцності силосів, ніж стандарт ANSI/ASAE, відповідно до якого постачають силоси від іноземних виробників для українського ринку. Це вкотре підтверджує, що якість обладнання KMZ Industries ні в чому не поступається, а в деяких випадках і перевищує якість європейських й американських силосів. Якщо додати до цього ще можливість отримати держкомпенсацію у розмірі 25% за купівлі нашого обладнання, то вибір замовників стає цілком прогнозованим.   

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ