Агрономія

Якою має бути норма внесення міндобрив, щоб пшениця була безпечною для споживання людиною

Якою має бути норма внесення міндобрив, щоб пшениця була безпечною для споживання людиною

У ТОВ «Агрофірма «Колос»» (Київська обл.) дослідним шляхом визначили, що норма внесення азоту до 100 кг/га є безпечною для споживання пшениці людиною.

Про це пише Леонід Центило, доктор сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, директор і власник ТОВ «АГРОФІРМА “КОЛОС”» (Київська обл.) у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.

Пік унесення азотних добрив був 1990 року – тоді було внесено 130 кг/га в у діючій речовині. Натомість Європа, було, дійшла до 300-400 кг/га у діючій речовині, таким чином припинивши ґрунтоутворення. У результаті європейці пішли на обмеження норм унесення азоту.

В Україні сьогодні вносять міндобрива гранично допустимими нормами. Резерви для поліпшення ситуації є: керувати рослинними рештками, що дає змогу підтримувати рівень накопиченого гумусу, нарощувати біомасу рослин, щоб мати безпечну продукцію на виході.

Загалом комплекс заходів – сівозміна, вдале керування рослинними рештками, використання в сівозміні покривних культур (сидератів), застосування мікробних препаратів, баланс макро, мікро-, мезоелементів дає нам сталість сільськогосподарського виробництва, тобто безперервний процес, яким забезпечуємо рівень родючості ґрунту, запобігаємо непродуктивній втраті вологи.

На виході маємо безпечні харчові продукти як для прямого споживання, так і як сировину для переробки. Дотримання такої моделі дасть змогу ефективно використовувати чотирипільну сівозміну без шкоди для екосистеми.

Раніше повідомлялося, як запобігти деградації ґрунтів та покращити їхню якість.