Тваринництво

На Кіровоградщині загострюється ситуація із захворюваністю птиці на пташиний грип

На Кіровоградщині загострюється ситуація із захворюваністю птиці на пташиний грип

На Кіровоградщині загострюється епізоотична ситуація із захворюваністю птиці на пташиний грип. З початку року в області зафіксовано два спалахи хвороби (с. Новий Стародуб та с. Созонівка), де під час проведення оздоровчих заходів вилучено та піддано евтаназії у приватному секторі 773 голови домашньої птиці.

Про це інформує Держпродспоживслужба з посиланням на першого заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрія Багрія.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2012 року № 1003 фізичним особам передбачено відшкодування за вилучення домашньої птиці з метою її знищення в рамках ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб. Так, цього року фізичним особам – власникам птахопоголів’я в с. Новий Стародуб відшкодовано більше 336 тисяч гривень.

Водночас за відмову надавати птицю на вилучення для подальшого умертвління та знищення в с. Созонівка 8 власникам птиці винесено протоколи та постанови про адмінправопорушення на загальну суму 6 800 грн.

Наразі на місці останнього випадку хвороби (с. Созонівка) вже проведено облік птиці, яка утримуються в особистих селянських господарствах буферної зони (всього 2 722 голови) та зони нагляду (всього 10 700 голів). Щоденно спеціалістами проводиться клінічне обстеження поголів’я птиці в приватних домоволодіннях населення. Водночас спеціалісти лікарні ветеринарної медицини проведено відбір понад 1 300 проб крові та змивів у птиці на визначеній території.

Андрій Багрій зазначив, що відповідно до Плану протиепізоотичних заходів на 2024 рік в області постійно здійснюється лабораторний моніторинг захворювань птиці. З початку поточного року відібрано та досліджено на інфекційні хвороби птиці 1 383 проби. Також напрацьовано похвилинний план швидкого реагування при підозрі на спалах пташиного грипу.

Враховуючи те, що птахопоголів’я в Кіровоградській області налічує близько 1,7 млн голів, в тому числі трохи більше 1 млн голів в особистих приватних домогосподарствах, виникнення грипу птиці може стати серйозним ударом по епізоотичній та епідеміологічній стабільності в нашому регіоні й завдати серйозних економічних збитків. В тому числі це може призвести до втрати експортного потенціалу продукції птахівництва.

За результатами засідання комісії ухвалили рішення про посилення контролю ситуації.

Нагадаємо, у Нідерландах вдало випробували вакцини проти пташиного грипу.