Елеватор

Сушіння соняшнику вимагає особливого ставлення до безпеки й точності

Сушити для переробки

Сушити для переробки

Сушіння соняшнику вимагає особливого ставлення до безпеки й точності, оскільки тут важливо вберегтись від займання й не зіпсувати продукцію. 

Олійноекстракційні підприємства різного масштабу натрапляють на однакові виклики. Коли доводиться сушити велику кількість соняшнику, це потребує особливого ставлення до експлуатації сушильного обладнання. Відомо про ризики займання через особливості цієї культури, тому потрібно всіма можливим способами знизити ризики загоряння або температурного пошкодження зерна. Для виконання цих завдань застосовують відповідні технологічні рішення й обирають перевірених виробників обладнання. 

Компанія «Інтер Олія», що переробляє соняшник на олію та макуху, під час будівництва сушильного комплексу вирішила обрати рішення від німецького виробника REILA. Було придбано сушарку продуктивністю 300 т/ добу з паровим теплообмінником, через який нагрівається сушильний агент. Пара генерується в окремій котельні, де паливом виступає соняшникова лузга або соняшникова пелета. 

Рішення придбати сушарку з паровим теплообмінником мало на меті гарантувати безпеку сушіння. У такій схемі немає жодних шансів потрапляння всередину іскор, що можуть спричинити займання. Другою перевагою, на яку зауважили замовники, була ощадність та екологічність сушіння, що важливо для виробництва олії.  

Окрім сушарки «РІЛЯ Україна» поставила хопер на 200 т (по соняшнику), а також дві норії та кілька транспортерів. Тобто весь сушильний комплекс було придбано від німецького виробника. За словами Ігоря Терещенка, власника підприємства, потреба в сушінні виникає періодично, оскільки в більшості випадків соняшник надходить сухий. Однак, коли доводиться сушити, потрібно витримувати якість сировини на найвищому рівні. Компанія стрімко розвивається — нині будується цех рафінації і цех екстракції. Тож дозволити собі нестабільну якість тут не можуть. 

Також Ігор Терещенко розповів, чому саме свій вибір він зупинив на компанії ТОВ «РІЛЯ Україна». Зрозуміло, що головним було обладнання — не в кожного виробника зернових сушарок є опція нагрівання сушильного агента через паровий теплообмінник. Коли почалось спілкування з представниками компанії, ті запропонували найкращі технологічні рішення. Поспілкувавшись із менеджерами й керівництвом, поїхали дивитись на робочі об’єкти. Побачивши, як усе працює, і вислухавши відгуки користувачів, вирішили укласти угоду про поставку сушарки, оперативного силоса й транспортного обладнання. Ігор Терещенко зауважив, що ТОВ «РІЛЯ Україна» запропонувало хорошу ціну на обладнання, яка була на рівні інших виробників такого класу, та ще й дало знижку. Тож пропозиція повністю влаштувала як із технічного, так і з комерційного боку. Замовлене обладнання доставили вчасно й одразу почали монтаж. Це тривало мінімум часу, і впродовж виконання роботи питань не ви никало.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Степан Миндар

Степан Миндар, завідуючий виробництва ТОВ «Інтер Олія»  

— Реалізація проєкту відбулась, на мій погляд, ідеально. Усі залучені в процес працівники компанії «РІЛЯ Україна» відпрацювали добре, і ніяких питань щодо якості, вчасності й відповідності нашим вимогам не виникало. Робочі питання вирішували оперативно, тому мені, як представнику замовника, було зручно. 

У нас працювало кілька бригад: одні монтували силос, інші — сушарку, треті — виконували пусконалагоджувальні роботи й електричну частину. Хочу зазначити узгодженість дій усіх бригад, що дало змогу виконати монтаж сушарки, силоса і транспортного обладнання в стислі строки й не наробити помилок. Тому, коли в операторській установили комп’ютер, з якого керують комплексом сушіння, і зробили пробний запуск, усе запрацювало як слід. 

По роботі поки що важко щось коментувати, оскільки ще не було потреби в сушінні. А зважаючи на погоду й стан культур у нашому регіоні, перспективи запустити сушильний комплекс у найближчих кілька місяців є досить примарними. Проте я упевнений, що все працюватиме добре, оскільки виробник і монтажники справді відпрацювали добре.  

Коментар від ТОВ «РІЛЯ УКРАЇНА» 

З огляду на поточні зміни клімату бачимо, що не кожен сезон потребує сушіння врожаю, але для переробних підприємств важливо мати вузол сушіння незалежно від погодних умов. Як фермерським господарствам, так і переробним, ми завжди радимо закладати сушарню в проєкт, бо, коли виникає потреба сушити, будувати її вже запізно, а базова вологість урожаю — це запорука його довгого зберігання та якості подальшої переробки. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
Новий випуск
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ