У вересні подорожчали всі види м'яса
У вересні охолоджене м’ясо в національних торговельних мережах ще дорожчало. Як і попереднього місяця, ціни зросли синхронно.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).
Упродовж вересня поступово підвищувалися ціни на курятину та яловичину. Зрештою їхні середні ціни додали відповідно 2% та 3,3% до серпневого показника.
«Роздрібні ціни на свинину у вересні хоча й змінювали вектор, та середня позначка також підвищилася на 1,9% проти серпня ‒ до 203,5 грн/кг. Проте вона на 2,1% нижча, ніж у вересні 2023 року», ‒ підкреслили в АСУ.
Найпомітніше у вересні подорожчала стегнова частина: майже на 7,5 грн, як порівняти з серпнем. Приріст цін на свинячу вирізку не перевищив середньої позначки (4,8 грн). Натомість здороження решти свинячих відрубів обмежилося 3-4 грн/кг.
Ще однією особливістю вересня стала неузгодженість зміни цін на свинину в закупівлі й на полицях супермаркетів.
«Якщо у серпні напрямок руху котирувань на ринку свинини відповідав здороженню живця свиней забійних кондицій, то на початку осені ситуація змінилася. Так, у першій половині вересня котирування свинину живою масою помітно просіли, тоді як у роздрібі за інерцією дорожчали. Водночас реакція магазинних цінників на позитивну корекцію закупівельних цін була оперативнішою», ‒ зауважили в АСУ.
Тож якщо середня ціна на свинину в супермаркетах була на 1,9% вищою за серпневу, то свиногосподарства отримали за кілограм реалізованого живця на 4,4% менше, ніж попереднього місяця.