Традиційну сою нині виростити простіше, ніж ГМО – аграрій
Коли поля чисті від бур’янів, традиційну сою виростити простіше, ніж ГМО. Бо витрати на гербіциди – мінімальні, а це основна затратна частина технології вирощування ГМО-сої.
Таку думку висловив Леонід Центило, доктор сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, директор і власник ТОВ «АГРОФІРМА “КОЛОС”» (Київська обл.) у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.
За його словами, обробку насіння сої можна проводити біологічним методом, гербіцидний захист – мінімальний: повністю контролювати дводольні можна, двічі обробивши посіви тифенсульфурон-метилом, орієнтуючись на стан розвитку бур’яну, і потім тільки проконтролювати злакові бур’яни.
«У разі ГМО-сої виникає проблема резистентності: раундапом уже не можна на 100% проконтролювати лободові. Відтак американські фермери повертаються до застосування діючої речовини для класичної технології вирощування сої»,
– зазначив Леонід Центило.
Нагадаємо, станом на кінець минулого тижня сої в Україні обмолочено 1,9 млн га, намолочено 4,3 млн тонн насіння.