Тваринництво

Як знизити температурне розшарування повітря в тваринницькому приміщенні

Зниження стратифікації повітря робить перебування тварин у приміщенні комфортним, а витрати на опалення ‒ заощадливими. Для цього вдаються до теплоізоляції будівлі.

У холодну погоду погано ізольовані стіни стають холоднішими за повітря всередині. В результаті повітря, що контактує з ними, охолоджується. Прохолодне повітря опускається донизу, тоді як на рівні тварин вкрай потрібне тепле.

Журнал «Наше птахівництво» наводить кілька стратегій усунення і зменшення розшарування повітря у виробничих будівлях.

1. Закрити всі можливі місця витоку повітря. Навіть найменші щілини мають вплив: так, щілина 0,5 см навколо зовнішніх прохідних дверей дорівнює 0,037 м², що еквівалентно отвору 19×19 см у стіні. Великі тунельні вентилятори також можуть спричинити небажані витоки повітря взимку. Тому треба закрити негерметичні жалюзі й зачохлити вентилятори (див. фото).

2. Припливні клапани. Погано закриті припливні клапани пропускають повітря з боків або знизу, спрямовуючи значну його кількість на підлогу. Це холодне повітря ‒ джерело протягів і вологої підстилки. Також важливо підтримувати належну швидкість руху повітря, що надходить через настінні припливні клапани. Якщо швидкість руху вхідного повітря занизька, холодне повітря буде відразу опускатися на підлогу. Швидкість руху вхідного повітря має бути такою, щоб його потік досягав середини приміщення, змішуючись із теплим повітрям під стелею та повільно опускаючись на рівень птиці.

3. Вентилятори-повітрозмішувачі. На мінімальній швидкості вони ефективно розбивають стратифіковане повітря в будівлі. Примусове надходження теплішого повітря долі зменшує витрати на опалення і підсушує підлогу.

4. Інфрачервоні обігрівачі. Деякі господарства в США використовують брудери чи трубні інфрачервоні обігрівачі, що спрямовують тепло безпосередньо на підлогу та тварин.

Довідка

Стратифікація повітря ‒ розподілення температури повітря по висоті приміщення.