Агрономія

Збирання кукурудзи на Чернігівщині стартувало рекордно рано

Збирання кукурудзи на Чернігівщині стартувало рекордно рано

Через посушливий серпень та вересень кукурудза на Чернігівщині достигла раніше звичних строків, відтак, її збирання тут стартувало ще в середині вересня. І подекуди зернову збирають з вологістю 14%, що взагалі нетипово для цього регіону.

Про це у своїй колонці на AgroTimes пише голова ФГ «Соната» Іван Якуб (Чернігівська обл.).

«Ще ні разу за мою багаторічну практику не було такого, щоб на півночі Чернігівщини у вересні взагалі не було опадів. Також уперше за всю історію в нашій зоні почали збирати кукурудзу у вересні, ще й подекуди з вологістю 14%. Це стосується переважно тих, у кого вона росте на легших, піщаних землях. Зазвичай же нашому регіоні у жовтні-листопаді вологість кукурудзи – на рівні 22-29%, менше практично не буває»,

– зазначив Іван Якуб.

А, власне, у ФГ «Соната» збирання кукурудзи ще не починали, тому що ще не завершили збирання сої й соняшнику, а також сівбу пшениці. Тому, щоб уникнути перевантаження техніки й людей, жнива кукурудзи планують почати ближче до середини жовтня, але так, щоб встигнути до дощів.

«Уже нині по стану посівів можу сказати, що врожайність зернової буде непогана – на рівні 10 т/га. Це, зокрема, завдяки тому, що в критичні для кукурудзи фази розвитку в нас були опади»,

– додав Іван Якуб.

За даними Мінагрополітики, кукурудзу на Чернігівщині зібрали з 11% площ і намолотили 440,9 тис. тонн за врожайності 88,9 ц/га.

Нагадаємо, валовий збір польових культур перевищив 50 млн тонн