Тваринництво

Як BCAA впливають на кишківник птиці та транспортування поживних речовин

Дуже важливо, щоб у птиці були достатньо довгі ворсинки кишківника: це створює більшу площу поверхні й дозволяє краще засвоювати поживні речовини, пише журнал «Наше птахівництво».

Епітеліальні клітини ворсинок кишківника регулярно гинуть через взаємодію з їжею й кишковими мікробами, старіння організму. А за певних захворювань цей процес активізується. Втрачені клітини ворсинок поповнюються з крипт, що активно діляться. Під час атрофії ворсинок глибина крипт збільшується, тому співвідношення ворсинки/крипта ‒ хороший показник здоров’я кишківника.

Додавання лейцину не завжди може супроводжуватися ростом і розмноженням клітин кишківника, якщо співвідношення лейцину до ізолейцину й валіну незбалансоване.

Метаболізм амінокислот із розгалуженим боковим ланцюгом (BCAA) забезпечує вуглецевий скелет і азот для інших амінокислот, особливо глютаміну, підтримуючи таким чином імунну активність. Збільшене надходження BCAA в мозок птиці обмежує високу акрецію глутамату й запобігає токсичному рівню цього нейромедіатора.

Крім того, аланін і глутамін, що утворюються шляхом трансамінування BCAA, запобігають накопиченню аміаку в м’язах і транспортують його до печінки й нирок для подальшого метаболізму й виведення.

Фактично амінокислоти є будівельними блоками пептидів, які виробляються ендогенним шляхом і можуть мати антимікробну дію. Епітеліальна клітинна оболонка кишківника виробляє антимікробні пептиди широкого спектра дії, включно з дефензинами й кателіцидинами, щоб запобігти безперервній мікробній інвазії.