Овочі-Ягоди-Сад

Міжнародна торгівля насіннєвою картоплею скорочується

Міжнародна торгівля насіннєвою картоплею скорочується

Міжнародна торгівля насіннєвою картоплею у світі в останні 5 років має тенденцію до зниження. Це пояснюється активізацією місцевої селекції в деяких країнах, несприятливою погодою у Північно-Західній Європі у два останні роки, підвищення торговельних бар’єрів, як тарифних, так і нетарифних, різними країнами світу.

Про це повідомляє  EastFruit.

За даними аналітиків проєкту, глобальні продажі насіннєвої картоплі в середньому за рік знижувалися у 2019-2023 роках на 42 тис. тонн або 2,5%. Найшвидше серед лідерів знижувала експорт Велика Британія – на 6% і 6 тис. тонн на рік. Нідерланди знижували експорт повільніше у відносному вираженні – на 2,7% на рік, але абсолютні обсяги зниження були вищими – 24 тис. тонн щорічно.

Незважаючи на тенденцію до зниження обсягів експорту, Нідерланди продовжують утримувати неймовірно високу частку світового ринку насіннєвої картоплі – понад 51%.

Німеччина випередила в останні роки Велику Британію, змістивши її на четверте місце рейтингу. При цьому друге місце залишається у Франції, яка також володіє вражаючою часткою в 12% світового ринку насіннєвої картоплі.

У топ-10 найшвидше знижувався експорт насіннєвої картоплі з Бельгії, яка і зовсім опустилася на восьму позицію світового рейтингу експортерів. Щороку ця країна знижувала продажі в середньому на 13%.

А ось лідером з нарощування експорту насіннєвої картоплі був Єгипет, щоправда, це трапилося здебільшого завдяки різкому збільшенню поставок до Росії 2023 року. Тому, наскільки це зростання є стійким, сказати поки що важко. Крім Єгипту, варто відзначити США, які систематично збільшували зовнішні продажі своїх сортів насіннєвої картоплі до інших країн із середнім темпом у 9% або 3,3 тис. тонн щорічно.

Читайте також: У Нідерландах спостерігають дефіцит насіннєвої картоплі