Овочі-Ягоди-Сад

Експерт розповів про вибір підщепи для черешні

Експерт розповів про вибір підщепи для черешні

Сорт черешні Лапінс на підщепі Гізелі 5 матиме меншу силу росту і більш раннє плодоношення, ніж на підщепі ВСЛ 2 (Крімск 5). Ця різниця може вплинути на те, що садівник висаджуватиме більше дерев на гектар і отримуватиме більшу врожайність.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Євген Розсоха, кандидат с.г. наук, директор Бахмутського розсадника плодових культур, керівник напрямку кісточкових у фермерському господарстві «Гадз».

«У ВСЛ скороплідність нижча, ніж у Гізели – довше очікувати на врожай, але в Україні він більше поширений, бо дешевший, – зауважив він. – Садівники міркують так, що на ВСЛ зайвий рік плодів можна і почекати. Крім того, у ВСЛ 2 є ще одна вада – поросль. Але і до неї в аграріїв ставлення різне – когось вона дратує, а інші спокійні».

Зате домогтися гарної якості плодів на ВСЛ 2 простіше, ніж на інших підщепах, підкреслив експерт, і плоди на ній більші, – тому що вона сильніше росте.

«Тому ми даємо садівникам можливість вибирати, як автомобіліст вибирає автомобіль з коробкою-автоматом чи механікою, – сказав Євген Розсоха. – І те, й інше прийнятно в сучасному світі, а далі – кому що подобається».

Читайте також: Низька запилюваність сортів черешні ускладнює окупність саджанців