Як «Світанок» підвищує молочність свиноматок
Агрофірма «Світанок» (Харківська область) для підвищення молочності свиноматок дає згодовує їм поживний високоенергетичний протеїновий корм, що містить багато клітковини, 16,6% протеїну.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний технолог свинокомплексу агрофірми «Світанок» Костянтин Бойко.
«Хтось наганяє енергію соєвим шротом, соєвою макухою. Хтось додає глауберову сіль, щоб після опоросу свиноматка спорожнила кишківник і більше їла. Ми просто стежимо за вмістом клітковини, лізину, триптофану», ‒ зазначив він.
Загалом молочність свиноматки залежить від генетики, правильного схрещування батьківських ліній для отримання свинок F1, наголосив Костянтин Бойко. Наприклад, ремсвинок можна отримувати від схрещування йоркшир/ландрас або ландрас/йоркшир, але молочність свинки F1 буде різною ‒ залежно від породи матері. Кількість новонароджених поросят також відрізнятиметься.
«У Данії методика проста: чим більше корму споживатиме свиноматка під час лактації, тим більше вона дасть молока, ‒ зазначив Костянтин Бойко. ‒ Але до 7-8-го дня після опоросу свиноматці треба давати комбікорм нормовано: не більше за 5,5 кг, інакше може розвинутися мастит. До 7-го дня в неї молочна продуктивність і так нормальна, зайвий корм тільки спричинить надмірне виробництво молока. Тому ми після 7-го дня від опоросу щодня збільшуємо денну норму комбікорму на 500 г».
Від клостридій додають сорбат калію, зауважив головний технолог.
«Головне ‒ зберегти свиноматок перед опоросом, особливо в літню спеку, коли ще й клостридіоз поширюється. Бо загибель свиноматки ‒ відразу мінус 115 продуктивних днів. Тому для молочності важливо правильно годувати й примусити свиноматку їсти», ‒ наголосив Костянтин Бойко.
Як повідомлялося, агрофірма «Світанок» прагне отримувати по 38 живонароджених поросят на свиноматку на рік.