Агромаркет

Кредитування українського агробізнесу від ОТП БАНК: досвід агропідприємниці з Житомира

Кредитування українського агробізнесу від ОТП БАНК: досвід агропідприємниці з Житомира

Агросектор в Україні продовжує працювати та розвиватися в умовах кризи, яку спричинила повномасштабна війна. Українські сільгосптоваровиробники виробляють продукцію, незважаючи на цінові коливання на ринку, блокаду експортних шляхів та подорожчання логістики. При цьому, вже третій рік поспіль одною з основних проблем агросектору залишається нестача коштів, які потрібні для проведення посівної, модернізації виробництва чи інвестицій у техніку та обладнання. Криза та її наслідки не дають можливості точно спрогнозувати майбутні прибутки чи витрати. Тому українські аграрії стають все більш гнучкими та намагаються адаптуватися до змін.  

Одним з таких бізнесів є фермерське господарство «Габенець», яке вже десять років працює на Житомирщині. В основному, господарство займається рослинництвом та вирощує різноманітні культури як олійні так і зернові: сою, соняшник, кукурудзу, ріпак, овес, пшеницю та жито.

Засновниця ФГ «Габенець» Олена Мартиненко розповідає, що сільське господарство – це справа сімейна, адже мама підприємниці ще у 2008 році заснувала ТОВ «Вега Агро», яке продовжує працювати у Житомирський області. Разом ці два підприємства мають в обробці понад 3 тис га землі, на яких тільки цього року посіяли лише тільки кукурудзи 170 сортів та соняшника 226 сортів.

«Наш агроном дуже прискіпливо ставиться до посівної, підбору сортів, сівозміни та постійно розвиває наш основний напрямок – рослинництво. На наших полях проводять експерименти, дні поля і різноманітні заходи», – каже Олена Мартиненко.

Олена Мартиненко, засновниця та власниця ФГ «Габенець»

Криза, спричинена війною, завдала значного удару по малим та середнім агропідприємствам, для яких цінові коливання або перешкоди для експорту можуть мати дуже негативні наслідки. Олена Мартиненко розповідає, що після початку повномасштабного вторгнення ціни на сільськогосподарську продукцію почали стрімко падати, а постійна невизначеність з роботою експортних шляхів тільки загострила проблему.

«Після початку повномасштабного вторгнення ціни дуже сильно впали. Ми завжди збирали літом ріпак і кошти з реалізації йшли для наступної посівної: на насіння інших рослин, засоби захисту, тощо. Але в минулому році ціни на ріпак були максимально низькими і ми розуміли, що нам буде дуже не вигідно його продавати», – зазначає підприємниця.

За словами Олени Мартиненко, саме банківській кредит у 2023 році допоміг обом підприємствам не лише отримати кошти під посівну, а й не продавати врожай за безцінь.

«Минулого року ціни на ріпак впали катастрофічно і ми розуміли, що нам потрібно дочекатися кращих цін. І в цьому нам дуже допоміг ОТП БАНК, ми взяли кредит в цьому Банку на два підприємства і змогли притримати збут врожаю до настання кращих умов на ринку. За кредитні гроші ми придбали насіння соняшника, засоби захисту рослин і таким чином змогли підготуватися до наступної посівної. Ріпак ми вже продали у лютому і таким чином заощадили близько 7 млн грн», – ділиться своїм досвідом власниця агробізнесу.

Підприємниця у 2023 році звернулась до АТ «ОТП БАНК» та оформила кредит за програмою співфінансування, яка реалізовується спільно з Проєктом USAID  «Інвестиції для стійкості бізнесу». Ця програма передбачає надання кредитів мікро-, малому, середньому бізнесу на поповнення обігового капіталу із компенсацією частини процентної ставки. За умови кооперації з партнерськими програмами банку придбання продукції є можливим із оформленням фінансування під 0,1% річних на 12 місяців. Погасити кредит можна вже після збору та реалізації врожаю. Згідно з умовами, отримати такий кредит можуть бізнеси, що входять до переліку критичних галузей економіки.

Також розраховувати на підтримку може підприємство будь-якої галузі, якщо воно зазнало втрат чи змінило місцезнаходження внаслідок повномасштабного вторгнення або має жінок у структурі власності. Підприємство має провадити діяльність у таких областях: Вінницька, Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Хмельницька, а також на відстані більш ніж 50 км від зони ведення бойових дій та кордону з білоруссю та росією у Волинській, Дніпропетровській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській та Сумській областях.

«Це був перший раз, коли ми працювали з ОТП БАНК. Для нас стало вирішальним те, що  за рахунок програми співфінансування від Банку та Проєкту ми змогли отримати кошти на дуже вигідних умовах.

 Торік Банк дійсно виручив нас, адже надав нам на два підприємства 5 млн грн, і ми змогли нормально провести посівну кампанію», – каже Олена Мартиненко.

Вона наголошує, що таким чином вдалося не лише провести посівну кампанію без затримок, а й не втратити прибуток, який підприємства отримали дочекавшись більш вигідних цін на ринку.

Ольга Волкова, директор департаменту продажів середнім та малим корпоративним клієнтам АТ «ОТП БАНК»

«ОТП БАНК та Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» у 2023 році уклали угоду про впровадження спільної програми для розширення доступу мікро-, малих та середніх підприємств до фінансування. Ми успішно реалізували перший етап і завдяки грантовим коштам змогли допомогти українському бізнесу. Зокрема, підтримали сільськогосподарські підприємства на передодні весняної посівної кампанії. Для нашого банку дуже важливо підтримувати роботу українських підприємців. Ми хочемо, щоб бізнес в Україні процвітав, а українська економіка розвивалась. Тому ми впроваджуємо різноманітні програми як самостійно, так і у співпраці з нашими міжнародними партнерами, яким ми вдячні за довіру та підтримку. В умовах сьогодення важливо, щоб бізнес мав доступ до кредитних грошей без перешкод та міг отримати найвигідніші умови. ОТП БАНК та Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» продовжують співпрацю і у 2024 році. Ми отримали додаткове фінансування у розмірі $2,76 млн, яке дасть нам змогу підтримати ще більше українських підприємців», – наголошує директор департаменту продажів середнім та малим корпоративним клієнтам АТ «ОТП БАНК» Ольга Волкова.

Олена Мартиненко додає, що спільна програма від ОТП БАНК та Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» допомогла підприємствам продовжити працювати, а головне – зберегти робочі місця. Сукупно на двох підприємствах наразі працює 58 людей. Підприємства успішно провели весняну кампанію та наразі займаються збутом пшениці і готуються до осінньої посівної.

«Ми дуже задоволені нашою співпрацею. Після того, як ми оформили кредит, ми також почали користуватися іншими продуктами ОТП БАНК. Думаю, що уразі необхідності обов’язково скористаємося послугами Банку ще раз», – зауважує підприємниця.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ