Агрономія

Як захистити пшеницю від карликової та твердої сажки

Як захистити пшеницю від карликової та твердої сажки

Максимальний захист пшениці від карликової та твердої сажки буде залежати від насиченості сівозміни озимою пшеницею, основного обробітку ґрунту, захисту від злакових видів бур’янів і вже потім протруйника, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Отже, рекомендації у разі прояву твердої та карликової сажки такі:

  • Основне джерело інфекції – ґрунт, тому потрібний максимальний розрив у сівозміні між посівом озимої пшениці. До речі, карликова сажка не буде уражувати ячмінь, також не зустрічається відомостей про карликову сажку на житі та тритикале.
  • Оранка – хоча б на 20 см з обертом пласта, тому що спори проростатимуть тільки з поверхні ґрунту, коли на них потрапляє частково невелика кількість освітлення.
  • Контроль злакових видів бур’янів не тільки на полях сівозміни, а й на узбіччях.
  • Якість посівного матеріалу.

Відповідно до ДСТУ 3768:2019 сажковим вважається зерно, в якому 100 і більше спор на одну насінину. Відповідно, все, що менше, не вважається ураженим сажкою. Ми на сьогодні спостерігали різну кількість спор на одну насінину – від 10 до 180 штук. На чому базується це ствердження, важко сказати.

За спостереженнями науковців, спори на поверхні насіння не зможуть уражувати рослину, оскільки будуть знешкоджені контактними діючими речовинами, що містяться в складі протруйника.

Раніше повідомлялося, як відрізнити тверду та карликову сажку пшениці.