Агрономія

Як контролювати шкідників на посівах ріпаку восени

Як контролювати шкідників на посівах ріпаку восени

Дуже важливим восени є контроль шкідників на посівах озимого ріпаку. Найпоширенішими у цей період є блішки, великий ріпаковий пильщик, ріпаковий прихованохоботник, стебловий капустяний прихованохоботник. Сівба інкрустованим насінням із додаванням інсектициду гарантує захист на початкових етапах розвитку рослин ріпаку як від бліх, так і від ґрунтових шкідників (озима совка, личинка хруща, дротяник), пише журнал The Ukrainian Farmer.

Наростанню чисельності блохи сприяє суха спекотна погода, коли температура в денні часи перевищує +20 °С. Зниження температури, дощі та сильний вітер знижують її активність. Заселення блохою, що перевищує економічний поріг шкідливості 1–3 жуки/м, може спричинити масове знищення сходів ріпаку.

Блоха починає заселяти посіви культури з краю. Джерелами її поширення є лісонасадження та сусідні поля. Тому проти блохи буває достатнім обробки периметра поля як для профілактики, так і за перших ознак появи інсектицидами контактної дії.

Зовнішні пошкодження посівів ріпаку ґрунтовими шкідниками проявляються випадінням рослин у ряді. Якщо випало кілька рослин поспіль, то там є шкідник. Тривала тепла бездощова погода сприяє активному живленню шкідників.

Для боротьби з ґрунтовими шкідниками можна використовувати підвищені дози інсектицидів контактної дії за умови вологої землі або дощу, щоб вода допомогла проникненню препарату на глибину заселення ґрунту шкідником. Або використовують інсектициди системної дії.

Зовнішні пошкодження рослин личинками стеблового капустяного прихованохоботника дуже важко побачити, оскільки вони живляться м’якушем молодих стебел. Цей шкідник уражує кореневу шийку зсередини, що призводить до втрати урожаю до 20%.

У цьому разі треба застосовувати інсектициди системної дії. Слід пам’ятати, що остання обробка інсектицидами має бути зроблена не пізніше як за два тижні до моменту входження в зиму. Бажано за температури не нижчої за +10 °С, коли ще відбувається активне живлення шкідника. Обробку посівів інсектицидами можна об’єднати з позакореневим підживленням.

Раніше повідомлялося, як захистити сходи озимого ріпаку від шкідників та хвороб.