Овочі-Ягоди-Сад

Експерт дав поради з підготовки поля під смородину

Експерт дав поради з підготовки поля під смородину

Поле під смородину має бути чистим за рік до посадки. Слід видалити багаторічні бур’яни, шкідників та патогени, зробити чизелювання, збагатити органікою.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Тимків, засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область)

«Не можна зібрати урожай зернових і відразу за цим осінню саджати саджанець, адже грунт після зернових втрачає велику кількість вологи, не структурований плюс буде більше роботи з бур’янами», – пояснив він.

Аналіз грунту обов’язковий: він не має бути ані сильно кислим, ані занадто залуженим, pH – у межах 5,5-6,2. З осені треба видалити багаторічні бур’яни та зробити чизелювання на 70 см, щоб коренева система зайшла у найглибші шари грунту, а навесні збагатити його органікою – сіяти у якості сидерату гірчицю, далі дискувати її. Якщо є можливість і час, процедура повторюється, – знову засівається сидерат і передисковується. Одночасно прибираємо шкідників і знищуємо багато патогенів.

У серпні поле має бути чистим, можна лише зробити поверхневу культивацію, щоб прибрати сходи нових бур’янів, і приблизно у жовтні або трохи пізніше в залежності від погоди, висаджуємо саджанці смородини.

Читайте також: Кущ смородини має за перший рік вирости заввишки 1-1,2 м