Агрономія

Як захистити сходи озимого ріпаку від шкідників та хвороб

Як захистити сходи озимого ріпаку від шкідників та хвороб

Найнебезпечнішим шкідником ріпаку в період появи сходів є хрестоцвіта блішка, особливо якщо сівбу проведено непротруєним насінням, а в період вегетації – ріпаковий квіткоїд, попелиця. Для знищення листогризучих шкідників (білани, совки, блішки, пильщики) найефективніше застосування інсектицидів кишково-контактної дії, а проти сисних шкідників (попелиці, клопи) – системно-контактної дії, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Проти прихованих шкідників (стебловий капустяний прихованохоботник) проводять обробку проти імаго в період відкладання яєць або від народження личинок. За виявлення шкідників у кількостях, що перевищують поріг шкідливості, необхідно провести обприскування посівів робочим розчином одного з препаратів на основі діючих речовин: альфа-циперметрин, дельтаметрин, диметоат, альфа-циперметрин та ін.

У період вегетації посіви ріпаку уражають такі хвороби, як пероноспороз, альтернаріоз, склеротиніоз та ін. Щоб уникнути істотних втрат урожаю, за перших ознак появи хвороб необхідно провести обприскування рослин розчинами відповідних фунгіцидів на основі діючих речовин фосетил алюмінію, металаксил-М, манкоцеб, іпродіон та ін.

Найкраще перезимовують рослини з розвиненою розеткою 6-8 справжніх листків, діаметром кореневої шийки 8-12 мм, що досягається оптимальним терміном сівби та рекомендованою густотою рослин. Сходи озимого ріпаку за пізніх термінів сівби не проходять загартування й гинуть за температури –6…–8 °С.

Нагадаємо, найвища зимостійкість озимого ріпаку проявляється за оптимальних строків сівби. Раніше повідомлялося, як підживлення озимого ріпаку впливає на його перезимівлю.