Тваринництво

Найчастіше канібалізм птиці спричиняє порушення норм годівлі

Порушення норм годівлі ‒ найпоширеніший чинник, що провокує розкльовування в птиці.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Стимулюють цей процес і часті зміни складу раціону чи, навпаки, його одноманітність, відсутність у ньому гравію. Та найчастіше канібалізм спричиняють збої білкового обміну.

Якщо птицю тривалий час годувати кормами з високим умістом білків тваринного походження, а потім їх різко вилучити, майже 100%-во в стаді виникнуть розкльовування.

Аналогічна ситуація і за браку білка. Його надлишок порушує кислотно-лужну рівновагу, через що руйнується вітамін А. Внаслідок браку цього елемента в організмі птиці уражуються слизові оболонки, насамперед клоаки. Вона стає сухою й вкривається дрібними тріщинами, що збільшуються від сечокислих солей, які виділяються разом із калом.

Порушення амінокислотного складу білка теж призводить до розкльовувань. Незамінні амінокислоти, як-от фенілаланін, тирозин, метіонін, триптофан, цистин, аргінін ‒ вихідний матеріал для біосинтезу гормонів, ферментів і вітамінів. І якщо в раціоні вміст аргініну, наприклад, падає з 6,9% до 3,9% загального білка, птиця починає поїдати перо й клювати одна одну.

Порушення кальцієво-фосфорного співвідношення, вмісту натрію й низки інших мікроелементів і вітамінів (особливо А і D) у раціоні теж провокує розкльовування.

Для мінімізації випадків канібалізму фахівці радять додавати в корм достатню кількість клітковини, наприклад пшеничних, вівсяних, рисових висівок із зерновими оболонками. На ранніх етапах життя курчат ефективні грубі частинки, що створюють ефект обрізування дзьоба. В результаті він сточиться та стане тупішим, і ускладнюватиме розкльовування.