Овочі-Ягоди-Сад

Смородину краще закладати сортами всіх термінів дозрівання

Смородину краще закладати сортами всіх термінів дозрівання

У господарстві, яке планує займатися вирощуванням смородини треба обов’язково планувати всі три категорії її сортів – ранні, середні і пізні.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Володимир Тимків, засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область).

Ранні сорти підуть суто у переробку на соки, адже вони м’якші, і їх можна збирати великими обсягами – 8-10 т/га, але вони не дуже підходять для заморозки, розповідає експерт. Для останньої підходять саме середні і пізні сорти, як і для свіжого ринку, бо твердіші і значно краще зберігаються. Різниця у стиглості між ними складає 1-2 тижні.

Пан Тимків радить закладати смородину на площу щонайменше 20 га та машинний збір.

«Коли до мене звертаються клієнти і просять продати саджанці на площу 0,5 га, я відразу їх попереджую: для вас це буде не рентабельно, – зазначив він. – Тому що зараз ціна на смородину 60-70 грн/кг – цікава, але вона буде такою не завжди, і точно почне у певний час просідати».

Читайте також: Ніша десертної смородини в Україні буде збільшуватися, – експерт