Агрономія

Як відрізнити тверду та карликову сажку пшениці

Як відрізнити тверду та карликову сажку пшениці

Попри те, що збудники твердої та карликової сажки пшениці дуже схожі між собою, у них є основна суттєва різниця в циклі розвитку. Йдеться про різну тривалість періоду можливого ураження і тригери, що його провокують, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Ураження твердою сажкою відбувається на початкових етапах розвитку культури, до фази перших трьох листків, а ураження карликовою може продовжуватися весь зимовий період і на початку весни, аж до травня місяця, якщо весна тривала і прохолодна.

Прояв обох хвороб помітний тільки в фазу кінець молочно-воскової стиглості. Для обох хвороб характерна наявність запаху триметиламіну (оселедця). Відрізнити хвороби найпростіше в травостої рослин.

За наявності твердої сажки рослини нормальної висоти, а за карликової значно менші й сильно кущаться. Відрізнити ж їх на зерні досить складно, і цей метод, як уже зазначалося, потребує певного рівня кваліфікації. Спори дуже схожі.

«Основне питання, яке виникає: навіщо їх розрізняти? Річ у тім, що тверда і карликова сажка саме через різні періоди можливого ураження рослин вимагають для контролю різних діючих речовин. Зокрема, для твердої сажки необхідно 20 г тебуконазолу на 1 т насіннєвого матеріалу. Саме 20 г і не одним грамом менше! Обробка повинна бути максимально якісною, щоб забезпечити рівномірний перерозподіл діючої речовини на поверхні насіння», – йдеться у статті.

Основна відмінність твердої і карликової сажки озимої пшениці

Нагадаємо, сівба пшениці по пшениці збільшує ризик поширення низки хвороб на посівах.