Овочі-Ягоди-Сад

Науковець розповів про особливості формування шипшини

Науковець розповів про особливості формування шипшини

На плантації кущі шипшини плодової слід розміщувати за схемою 3×1 м, в аматорському саду кілька кущів висаджують на відстані 1,5–2,0 м один від одного або створюють живопліт.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповів Володимир Меженський, доктор сільськогосподарських наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України.

«Для забезпечення перехресного запилення висаджують декілька різних сортів, якщо живопліт або плантацію закладають сіянцями, то проблем з перехресним запиленням не виникає. Заглиблене садіння сприяє утворенню прикореневих пагонів», – написав пан Меженський.

Кущ шипшини формується шляхом укорочування сильнорослих пагонів для підсилення розгалуженості та видалення слабких, поламаних і таких, що загущують крону пагонів і зайвих відсадків. Щорічно нарощують надземну частину, залишаючи декілька могутніх пагонів заміщення.

«Подальше обрізування полягає у своєчасному видаленні чотирирічних гілок, які відплодоносили, що омолоджує кущі і забезпечує максимальний рівень плодоношення», – додав науковець.

Читайте також: На грант тепер можна вирощувати шипшину та мигдаль