Тваринництво

Метод накопичення дозволяє з’ясувати видовий склад ооцист кокцидій

Для встановлення видового складу збудників кокцидіозу в птиці проводять процедуру накопичення та споруляції ооцист.

пише журнал «Наше птахівництво».

Зібрані фекалії вміщують у посудину, додають воду в співвідношенні 1:10 і ретельно перемішують. Отриману суспензію переносять у склянки та центрифугують 5 хвилин за 1700 об./хв.

Надосадову рідину зливають, осад переносять в інші склянки й знову центрифугують 5 хвилин на таких самих обертах. Вдруге зливають надосадову рідину, до осаду додають насичений розчин нітрату амонію й відстоюють 30 хвилин.

Ооцисти збирають із поверхні розчину шприцом, після чого двічі відмивають водою. Зібрану масу ооцист переносять у чашки Петрі, суспензію ооцист змішують із рівною частиною 4%-го двохромовокислого калію, таким чином отримуючи 2%-ву концентрацію. Цю суспензію збагачують повітрям за допомогою піпетки Пастера протягом 5 секунд двічі на день.

Для запобігання висихання ооцист до суспензії регулярно доливають воду до попереднього рівня. За кімнатної температури споруляція триває, залежно від виду кокцидій, 5-13 діб.

Ооцисти витримують у темному місці за температури 10 °С. За таких умов вони здатні зберігати свої інвазійні властивості до 12 місяців.

Слід мати на увазі, що копроскопічні дослідження видають хибний результат, якщо вони здійснювалися на початковій, гострій фазі інвазії, за якої спостерігають клінічні ознаки захворювання, але ще немає виділення ооцист. У цей час виявити ендогенні стадії розвитку кокцидій можна лише за допомогою патанатомічного розтину.

Раніше ми писали про заходи, що профілактують еймеріоз птиці.