Агрономія

Агрометеорологічні умови липня були не зовсім сприятливими для пізніх культур – НААН

Агрометеорологічні умови липня були не зовсім сприятливими для пізніх культур – НААН

Агрометеорологічні умови, які склалися протягом поточного місцями були не зовсім сприятливими для формування урожаю пізніх культур через дуже високі температури повітря та нерівномірне вологозабезпечення грунту.

Про це йдеться в аналітичні довідці НААН.

Так, за інформацією Укргідрометеоцентру станом на 20 липня під кукурудзою запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) на переважній частині території південних, центральних, східних, північних та Волинської областей були незадовільними (менше 10 мм) та задовільними (12-20 мм), місцями у центральних, Сумській та Київській областях він був сухий або майже сухий. У багатьох районах західних, Житомирської, окремих районах Черкаської та Київської областей вологозабезпечення упродовж декади ще залишалося на достатньому рівні.

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту (0-100 см) у західних, на більшості площ північних, окремих районах центральних (за винятком Дніпропетровської) областей було задовільним та оптимальним – 81-160 мм і більше продуктивної вологи. У південних, східних, на багатьох площах центральних, окремих районах Сумської, Чернігівської та Київської областей воно погіршилося до посухи і становило 24-47 мм. В окремих районах Дніпропетровської області цей шар ґрунту був майже сухий.

Запаси продуктивної вологи під цукровим буряком, як в орному, так і метровому шарах ґрунту на більшості площ понизилися до недостатнього та задовільного рівня і відповідно становили у орному шарі грунту 1-6 мм та 15-18 мм, у метровому шарі грунту – 37-63 мм. Лише на окремих площах західних та центральних областей вологозабезпечення метрового шару ґрунту ще було достатнім для періоду росту коренеплоду і становило 100-117 мм продуктивної вологи.

Під соняшником вологозабезпечення орного шару ґрунту було недостатнім (менше 10 мм продуктивної вологи), місцями у північних, Полтавській, Черкаській, Вінницькій та Тернопільській областях – задовільним (11-20 мм). У багатьох районах південних, східних та Дніпропетровській областей орний шар ґрунту був сухий. Лише в окремих районах західних та Кіровоградській областях запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під соняшником були достатніми і містили 22-34 мм.

Запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на більшості площ західних, північних та окремих площах центральних областей ще залишалися достатніми (81-160 мм і більше) та задовільними (51-80 мм) для цього періоду розвитку. На решті площ запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту були майже вичерпані і містили менше 50 мм продуктивної вологи. У південних та східних областях спостерігалася жорстка ґрунтова засуха.

Нещодавно про наслідки жаркої й сухої погоди для посівів розповіли в Укргідрометцентрі.