Як обрати спосіб основного обробітку залежно від типу ґрунту та інших показників
Вибір способу основного обробітку залежить від типу ґрунту, потужності орного горизонту, біологічних особливостей сільгоспкультур, які вирощуватимуться, і від того, на яку глибину і який основний обробіток проводився під попередню культуру, пише журнал The Ukrainian Farmer.
У польових плодозмінних і просапних, а також у спеціальних бурякових, овочевих, картопляних сівозмінах на зрошуваних землях із темно-каштановими ґрунтами й чорноземами південними кращі результати забезпечують диференційовані за способами та глибиною системи основного обробітку ґрунту.
За цих систем глибокий (28-30, 30-32 см) обробіток з обертанням скиби під цукрові буряки, кукурудзу, овочі, картоплю, сою, соняшник, сорго чергується зі звичайним (20-22 см), мілким (12-16 см) і поверхневим (6-8 см) основними обробітками та сівбою сільськогосподарських культур у попередньо необроблений ґрунт у післяукісні та післяжнивні терміни.
За обробітку ґрунту з обертанням скиби просапні сільськогосподарські культури, особливо картопля, кормові й цукрові буряки та овочі, найповніше використовують різницю верхньої та нижньої частин орного шару для підвищення його ефективної родючості.
Обробіток без обертання скиби, як глибокий, так і мілкий і поверхневий, за зрошення сприяє збільшенню забур’яненості посівів, погіршенню воднофізичних властивостей, біологічної активності, поживного режиму, що, в свою чергу, призводить до зниження врожайності цих культур, втрат товарного вигляду (особливо у цукрових буряків, овочів і картоплі) і якості продукції.
Нагадаємо, що пізніше зібраний попередник озимих, то мілкішим має бути обробіток ґрунту. Раніше повідомлялося, як покращити накопичення вологи за осінньо-зимовий період.