Агрономія

Низькі запаси вологи в ґрунті на Вінниччині становлять загрозу для врожаю пізніх культур

За спостереженнями науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, сума опадів за першу декаду липня у Вінницькій області становила у середньому по області 19 мм, за багаторічної норми 27 мм чого явно недостатньо для поповнення запасів ґрунтової вологи.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Найбільш складана ситуація у південній частині області (південніше Жмеринки) та у східній частині (Липовець, Оратів, Іллінці). Так, в зоні Липовецького району запаси продуктивної вологи під соєю у орному шарі ґрунту (0-20 см) становить лише 11 мм, у півметровому – 28 мм. Це несе за собою загрозу абортивності квіток, особливо на середньо та пізньостиглих сортах.

Основна маса кореневої системи сої проникає у грунт до 30-40 см. А це означає, що у разі не покращення ситуації протягом найближчих 5-7 днів, вона стане критичною. Недостатніми є запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту у вищезазначеній зоні і під кукурудзою та соняшником.

На думку вчених, першочергове завдання на сьогодні залишається максимально можливе збереження запасів продуктивної ґрунтової вологи під час збирання колосових культур, шляхом мульчування поверхні ґрунту, як рослинними рештками, так і мілким дискуванням, а також недопущення розриву у часі між збиранням і мульчуванням.

На посівах цукрових буряків за температурного режиму, що склався ймовірна більш рання від звичайного поява церкоспорозу. Нагадаємо, що за сильного ураження листового апарату втрати цукру можуть сягати 30 % і більше. Необхідно продовжувати моніторинг за посівами кукурудзи на предмет виявлення та запобігання заселенню кукурудзяного стеблового метелика.

Не дивлячись на аномальну спеку відносна вологість повітря у цьому регіоні не опустилася нижче 60 %, що ще не несе загрози запалу.

Нагадаємо, суха, спекотна погода погіршила загальний стан вегетуючих культур.