Агрономія

Спека може призвести до значних втрат врожаю соняшнику на Півдні

Спека може призвести до значних втрат врожаю соняшнику на Півдні

Упродовж тижня в Україні стоїть аномальна спека. Найбільше страждає південний регіон України. У виробничій компанії «Прометей», чиї земельні площі розташовані на території Миколаївської області, занепокоєні, що висока температура повітря та посуха негативно вплинуть на врожай соняшнику.

Про це повідомили в компанії.

«Ситуація на полях соняшнику дуже тяжка. Спека, що накрила всю країну, негативно вплине на врожай цієї культури. Уже при 30-32 °C соняшник не росте. Тільки кілька годин зранку та кілька годин увечері рятують рослину. Вдень соняшник при таких високих температурах просто горить. Ще й дощів немає. Ми робимо усе можливе, щоб врятувати майбутній врожай, але погодні умови стоять на заваді»,

– розповів головний агроном компанії «Прометей» Ілля Троїцький.

Синоптики прогнозують, що цього тижня спека тільки посилиться. Максимальна температура сягатиме 37-42°C, що на 8-10°C вище за середні показники. Дощів також не очікується. У таких умовах врожай соняшнику може зазнати значних втрат.

Нагадаємо, суха, спекотна погода погіршила загальний стан вегетуючих культур. А денні температурні максимуми в деяких областях б’ють рекорди.