Тваринництво

Ферми «Молочних рік» працюють над підвищенням надоїв

Ферми «Молочних рік» працюють над підвищенням надоїв

Середні надої на фермі ТОВ «Молочні ріки» в селі Опільсько (Львівська область) у травні були на рівні 32 л на дійну корову, в заліку ‒ 35 л.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла керівниця цієї молочної ферми Марія Ільчишин.

«Це з урахуванням того, що в стаді ‒ 36% первісток, які в середньому дають 9400 кг молока, корови другої лактації ‒ 10 300 кг», ‒ зауважила вона.

Середня жирність молока ‒ 3,88%, вміст білка ‒ 3,38-3,4%.

«Молочні ріки» об’єднують три ферми на Львівщині: в селах Опільсько, Голосковичі та Пониковиця. На двох перших поки ще прив’язне утримання, а ферму в Пониковиці два роки тому реконструювали та перевели на безприв’язь. І це позначилося на її продуктивності, підкреслила Марія Ільчишин.

«Відділення в Опільсько налічує 660 голів ВРХ голштинської породи, з них 340 ‒ дійних корів, решта ‒ молодняк. Безприв’язно утримуємо лише сухостійних корів і телиць», ‒ зазначила керівниця молочної ферми.

За словами Марії Ільчишин, пік лактації, що є показником успішності годівлі й менеджменту, в них триває в середньому до двох місяців, і залежить від можливості запліднення й, відповідно, кількості тільних корів.

«Чим більший надій матиме корова на піку лактації, тим довше протримається до запуску з високим надоєм. Якщо корова вийде на пік лактації на 70-90-й день із надоями 45-50 л, то потім вона дуже повільно знижує надій, і до запуску даватиме ще по 35 л молока на день, ‒ розповіла Марія Ільчишин. ‒ Ми над тим працюємо: хотіли б досягти рівня надоїв корів, як у безприв’язному відділені в селі Пониковиці, де середній день лактації ‒ 168 днів, а середній надій ‒ 43-44 л».

Для цього щомісяця від кожної корови відбирають молоко для лабораторних аналізів. Зазвичай кількість соматичних клітин ‒ 100-200 тис./м³ ‒ показник вищий за середній, але хотілося б мати кращий, додала Марія Ільчишин. Для цього треба працювати над умовами утримання.

Як повідомлялося, в І кварталі «Астарта» виробила на 7% більше молока.