Тваринництво

До низки хвороб м'ясна ВРХ стійкіша за молочну

До низки хвороб м'ясна ВРХ стійкіша за молочну

Перелік хвороб у м’ясних порід великої рогатої худоби менший. У деяких випадках з такою ВРХ легше працювати. Так, вона стійкіша до гінекологічних хвороб, як порівняти з молочними породами.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла Ольга Сміла, виконавча директорка племінного заводу «Колос», що входить у структуру компанії «Маїс».

«За потреби можна стабілізувати стан тварини антибіотиком, і через 21 день уже можна проводити запліднення, ‒ зазначила вона. ‒ Але дуже важко дослідити мастит м’ясної корови, бо це ‒ стадна тварина: тільки по теляті визначаємо проблему. Тоді заганяємо в станок і досліджуємо».

За словами Ольги Смілої, абердин-ангуси важко піддаються лікуванню терапевтичних захворювань.

«Імовірність 70%, що після тижня лікування хвороба повернеться, ‒ зауважила вона. ‒ Лікуємо м’ясних корів за протоколом, як молочних. Тому фундамент ветеринарії ‒ вакцинація. Обов’язково робимо щеплення від лептоспірозу, парагрипу, ринотрахеїту, пневмонії першого/другого типу. Адже абердин-ангус не терпить протягів і вологи: для нього комфортна температура від -10 °С до -30 °С, +10-30 °С, але не від +1 °С до -1 °С.

Ольга Сміла також хотіла б повернути використання дієвих недорогих препаратів, як-от ефір, яким можна вилікувати до 95% післяродових ускладнень.

Як повідомлялося, «Агрікор Холдинг» досяг 94% збереженості ВРХ завдяки власній системі вакцинації.