Урожайність яблук торік була вищою на 4%, а груш – нижчою на 0,8%
Валове виробництво яблук у 2023 році збільшилося та становило майже 1173 тис. тонн, або +4% (1129 тис. тонн торік), які зібрано з площі у 75,6 тис. га (-1,7%) при врожайності 154,8 ц/га (+5,4%). Виробництво груш зменшилося на 0,8% проти рівня минулого року та становило 144,8 тис. тонн, при зменшенні площ на 1,7% (до 10,8 тис. га) та зміни урожайності на 1,3%.
Про це повідомляють в асоціації «Укрсадвинпром».
Зауважують, що площі насаджень яблунь займають значну частку у площах насаджень плодово-ягідних культур 45% та понад 87% від площ насаджень зерняткових культур та становлять 75,6 тис. га. Насадження груші становлять лише 12,5% або 10,98 тис. га площ усіх зерняткових культур.
Серед зерняткових культур господарства населення займають значну частину площ у вирощуванні: яблуні – 72%, груші – 94%.
У господарствах населення відбулися незначні зміни у вирощуванні яблук та груш: площі насаджень скоротилися на 1,0% та 3,8% відповідно, виробництво залишилося майже на рівні попереднього року (817 тис. тонн та 136 тис. тонн), урожайність підвищилась на 1,2%.
Проте, промисловий сектор демонструє збільшення виробництва зерняткових культур: яблук на +14%, груші на +33%, за рахунок, серед іншого, застосування інтенсивних технологій вирощування, сприятливих погодних умов, що призвело до збільшення урожайності на 16,9% та 8,2% відповідно.
Значну роль у вирощуванні яблук посідають Вінницька, Чернівецька, Закарпатська та Хмельницька області, які разом мають частку 52% у загальному обсязі площ насаджень яблунь та 55% виробництва продукції. При цьому, урожайність у Чернівецькій та Хмельницькій областях була 219,1 ц/га та 213 ц/га відповідно, що вище на 38% та 42% середнього показника по Україні (154,8 ц/га), та є найвищою за останні роки.
Промисловий сектор нарощує обсяги виробництва яблук, які зросли на 16% проти 2020 року (307,1 тис. тонн), при збільшенні урожайності 54% або на 58,1 ц/га.
Найбільші площі промислового виробництва яблук сконцентровано у Вінницький, Чернівецькій, Дніпропетровській та Хмельницькій областях, які займають 63% усіх промислових площ та виробляють 60 % продукції. Поряд з цим, нарощують обсяги виробництва підприємства Тернопільської, Київської, Львівської та Закарпатської областей, які з 2020 року збільшилися на 35 % до 117 тис. т (77,8 тис. т у 2020 р).
Виробництво груш в основному сконцентровано у Чернівецькій (22,8 тис. тонн), Дніпропетровській (16,2 тис. тонн), Полтавській (14,8 тис. тонн) та Львівській (12,9 тис. тонн) областях, що вирощують майже половину обсягу їх виробництва (144,8 тис. тонн).
Промислове виробництво груш здійснюється в основному підприємствами Дніпропетровської (2,7 тис. тонн) , Чернівецької (2,26 тис. тонн) та Вінницької (1,65 тис. тонн) областей, з часткою 82% від загального виробництва цієї культури (8,16 тис. тонн).
Читайте також: Дефоліатор збільшив вихід експортного яблука «Садів Дніпра»