Тваринництво

Подрібнювач соломи визначає майбутню якість грубих кормів і забезпечує правильну підготовку соломи для підстилки

Майстер підстилки

Майстер підстилки
Завдяки задньому ковшу з гідропідйомом оператор може самостійно завантажувати рулони або тюки

 Подрібнювач соломи визначає майбутню якість грубих кормів і забезпечує правильну підготовку соломи для підстилки.  

У тваринницьких і птахівницьких комплексах завжди є потреба в подрібненні сіна та соломи. Для приготування кормів із цим можуть впоратись кормозмішувачі, а для влаштування підстилки зазвичай застосовують окремі машини — соломорізки. 

ТОВ «Луцька аграрна компанія», що спеціалізується на вирощуванні курей, має у власному розпорядженні 100 пташників на 11 майданчиках. Для птиці потрібно створювати комфортні умови, для чого підлогу встелюють соломою. До останнього часу подрібнення й розкидання соломи виконувала машина німецького виробника, але якість її роботи не зовсім відповідала потребам. Тому, коли прийшов час купувати нову, вирішили взяти соломорізку українського виробника «Демі-мікс-Україна». 

Агрегат працює з круглими рулонами пшеничної соломи, яку використовують як підстилку для пташників. Щоразу, коли птицю відправляють на забій і пташники стають вільними, їх очищують, дезінфікують і встелюють новою соломою. Вимоги до підстилки досить суворі — вона має бути певної фракції, крім того, стебла повинні бути розсіченими, щоб не накопичувалась волога і не провокувати розвиток патогенів. Агрегат від «Демімікс-Україна» повністю відповідає технологічним вимогам підприємства — подрібнює солому до довжини 3–4 см і плющить стебло. 

Нині соломорізку агрегатують із трактором МТЗ 921. Потужності хоч і вистачає, проте трактору доводиться працювати «на межі» своїх можливостей. Тому найближчим часом запланували придбати новий трактор потужністю 110–120 к. с., який працюватиме із цим агрегатом. Очікується, що це підвищить продуктивність соломорізки й пришвидшить підготовку пташників. 

Віктор Волинець

Як розповів головний механік управління транспорту ТОВ «Луцька Аграрна Компанія» Віктор Волинець, на сьогодні у підприємстві навіть не розглядають ручне розкидання підстилки. Навіть із попередньою машиною, яка не зовсім влаштовувала за певними показниками, вдавалось працювати швидко. Нині цю роботу виконує один робітник, а якби соломорізки не було, довелось би тримати шістьох. На сьогодні таку розкіш ніхто собі дозволити не може: кожна людина — на вагу золота. 

Нова машина протягом дня працює, практично не зупиняючись. Маючи 11 майданчиків і 100 пташників, потреба в підстилці велика. Коли приміщення очищаємо і готуємо до посадки нової партії птиці, спочатку виконуємо хімічні й термічні процедури санітарної обробки. Потім вкладаємо підстилку, робимо газацію, і через три дні можна садити птицю. Залежно від плану підготовки приміщень соломорізка може працювати від 6 до 10 годин на день. Віктор Волинець наголосив, що компанія дуже ретельно ставиться до санітарного стану приміщень, бо курей вирощують без застосування антибіотиків, а курчат на відгодівлю купують як європейського, так і українського виробництва. Кожних 10 днів відбирають аналізи, щоб підтвердити відсутність лікарських препаратів у м’ясі. Навіть комбікорм згодовують тільки власного виробництва з повним контролем сировини, бо це позначається на якості продукції. 

За два місяці роботи агрегат показав себе добре, успішно виконуючи поставлені завдання. Віктор Волинець виявив упевненість у надійності агрегата, бо тут установлено редуктори й інші основні деталі європейського виробництва. Конструкція машини досить проста. Оператор на початку зміни швидко змащує потрібні вузли й починає роботу. Завдяки пульту керування можна легко активувати робочі органи. Тому працювати з машиною не важко, і навіть упродовж тривалої зміни людина не перевтомлюється. Якість роботи повністю влаштовує компанію, і тут не шкодують про витрачені гроші. 

Про агрегат 

Незважаючи на невеликі габарити, соломорізка подрібнює рулони та прямокутні тюки значних розмірів до 1600 мм. Агрегатується машина з трактором потужністю від 80 кінських сил. Її можна легко переміщувати, що спрощує доставку соломи до місця призначення. Завдяки задньому ковшу можна одночасно завантажувати по два тюки. Ківш підіймається за допомогою двох гідроциліндрів. Керування соломорізкою здійснюється за допомогою пульта з кабіни трактора та бічної панелі агрегата. В роботі подрібнювача сіна передбачено два режими видачі подрібненої продукції: це вивантаження поруч через окремий отвір або ж розкидання на відстань до 15–17 м з можливістю регулювання. Зміна відстані розкидання здійснюється зменшенням або збільшенням обертів редуктора. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Дмитро Демидовський, директор ТОВ «Демі-мікс-Україна»  

— Працюючи над проєктом соломорізки, ми вклали у неї надійні складники. Протягом двох років виправили виявлені в перших моделях недоліки. Керування соломорізкою відбувається від електричного пульта, що передає сигнали керування на робочі органі. Поздовжній барабан полегшує різання соломи, а силосні ножі, що використовуються у самохідних кормозмішувачах, мають значно довший строк експлуатації. Практика показує, що вони працюють у три рази довше, ніж тонкі ножі зі звичайної соломорізки. Ножі закріплено спеціальними метизами, які не відкручуються під час роботи агрегата і за значних навантажень. 

Щоб отримувати солому заданого розміру, агрегат серійно оснащено подрібнювальним ситом. Наприклад, для корів потрібна довша солома, для пташників — коротша. Саме для «Луцької Аграрної Компанії» ми встановили сито 15 мм, що найдрібніше подрібнює солому, а також зробили нижній викид. Для корів зазвичай установлюємо сито на 32 мм. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ