Агрономія

Як спосіб унесення фосфорних добрив впливає на їхню ефективність

Як спосіб унесення фосфорних добрив впливає на їхню ефективність

Ефективність фосфорних добрив у посушливі роки за їх унесення під передпосівну культивацію, порівнюючи з унесенням тих самих туків на глибину 25–30 см під основний обробіток ґрунту, зменшується в 1,5-2 рази, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Досить високу віддачу можна отримати від унесення фосфорних добрив під час сівби. Цей спосіб уперше 1880 року запропонував професор Харківського університету А. Є. Зайкевич, і відтоді, ось майже 133 роки, його постійно використовують.

Ураховуючи шкідливість надлишкових концентрацій фосфору для насінин, що проростають, норми внесення фосфорних добрив під час сівби невеликі. Так, оптимальна припосівна їх норма не має перевищувати Р10, її збільшення недоцільне й неефективне, адже тоді може знизитись польова схожість насіння.

Добрива потрібно вносити на 4–5 см убік та на 2–3 см глибше за насіння, щоб уникнути шкідливої дії на нього високої концентрації ґрунтового розчину. У стресових посушливих умовах поряд з основним і припосівним унесенням водорозчинні фосфорні добрива можна вносити у вигляді водних розчинів для позакореневого підживлення.

Позакореневе внесення є не основним, а допоміжним способом удобрення. У такий спосіб можна використовувати монофосфат калію з максимальною 2%-ю концентрацією водного розчину.

Раніше повідомлялося, як ефективність фосфорного живлення залежить від типу добрива та ґрунту.