Тваринництво

Яка доза аскорбінової кислоти оптимальна для птиці

Аскорбінову кислоту рекомендується випоювати покупному молодняку птиці для зміцнення імунного статусу, пише журнал «Наше птахівництво».

Хоча синтез аскорбінової кислоти можливий в організмі птиці, в добового молодняку він надзвичайно низький, тому її додатково вводять у раціон. Це підвищує інтенсивність росту та стійкість пташенят до заразних захворювань.

У промисловому птахівництві найпростіше застосовувати аскорбінову кислоту шляхом випоювання з питною водою. Позитивні результати в умовах виробничого досліду отримані за введення аскорбінової кислоти в дозі 4,1 мг на птицю протягом 10 діб. Її добре засвоювали курчата раннього віку, вона поліпшувала обмінні процеси.

Концентрація аскорбінової кислоти в печінці 10-добових курчат, які з добового віку отримували аскорбінову кислоту, збільшувалася, тоді як концентрація проміжних продуктів перекисного окислення ліпідів знижувалася, як порівняти з птицею, яка не отримувала вітамін С. Такі дані свідчать про підвищення інтенсивності обмінних процесів й антиоксидантного потенціалу організму.

Середня вага 30-добового курчати дослідної групи була на 23 г більшою, а загибель ‒ на 0,6% меншою, ніж у курчат контрольної групи.

Наприкінці вирощування середня вага бройлерів, яким давали аскорбінову кислоту, була на 29 г більшою. Водночас статистично вірогідної різниці концентрації аскорбінової кислоти, вітамінів А та Е в печінці птиці дослідної й контрольної груп не помічено, проте рівень гідропероксидів ліпідів у печінці був істотно нижчим, що свідчить про високий антиоксидантний статус.

У 10-добових курчат концентрація загальної й окисленої аскорбінової кислот, сума цукрів у крові та печінці була вірогідно вищою у птиці, що отримувала вітамін С.

Уведення аскорбінової кислоти до раціону можливе також у складі різноманітних кормових добавок. Її післядію на організм птиці також доведено: концентрація вітамінів А та С, сума цукрів у печінці, забійна жива вага, категорія напівпатраних тушок були вищими. Загибель за період вирощування становила відповідно 5,11% і 6,45% за умови введення кормової добавки з вітаміном С і без нього.