Ґрунт під малину готують не менше двох років, – учена
Ґрунт під малину має бути проникним і не надто зволоженим (легкий суглинок, супісок). За надміру вологи вода заливатиме коріння, й воно в буквальному сенсі задихнеться через нестачу кисню.
Про це у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Моніка Беняш професорка Краківського сільськогосподарського університету (Польща).
«Гірші для малини алювіальні ґрунти біля річок: там замало повітря, тому треба вносити органічні речовини, які трохи розпушать ґрунт, – каже вона. – Важлива кислотна реакція ґрунту. Її слід перевіряти щороку. Якщо падає рН, ягоди будуть більше засвоювати важкі метали, а цього треба уникати. Ґрунт слід готувати не менше двох років».
Важливі також культури-попередники. Вони зв’язують атмосферний азот, збільшують кількість органічних речовин, розпушують ґрунт, захищають його від водної та вітрової ерозії. Гірчиця – дуже популярний сидерат, недорогий, вносить у ґрунт величезну кількість поживних складових, покращує його структуру. Боби кінські залучають багато азоту з повітря. Можна також вирощувати горох польовий і вику яру.
Читайте також: Оптимального сезону висаджування малини немає, – вчена