Собівартість органічних яблук нижча, ніж у конвенційних
Завдяки стійким до хвороб сортам собівартість виробництва органічних яблук в господарстві ПрАТ «Жорнище» на Вінничині щонайменше удвічі нижча за звичайні.
Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Богдан Білик, керівник господарства.
«Спочатку у нас були амбіційні плани продавати органічне яблуко на експорт до Європи, – каже він, – але потім тема якось не пішла, та й в Україні ми не знайшли каналів збуту органічних яблук, немає на них запиту – щоб була вища ціна та був сенс цим займатись. Тому й органічною сертифікацією займатись не стали. Втім ці сади родять нормально та дійсно потребують мінімум обробок».
Зараз в саду близько 20 га органічних садів, які з 2017 року засаджувалися сортами, стійкими до парші та борошнистої роси – Реа Голд, Реа Белліна, Реа Агата, Реа Кадіс та іншими. «Жорнище» збирає та збуває як інші рядові – частково на свіжий ринок і частково на сік.
«При цьому великих зусиль для підтримки цього напрямку ми не докладаємо», – додає Білик.
Читайте також: Ринок яблук стабільно зростатиме до 2030 року