Названо головні чинники, що впливають на продуктивність сої
Під час вирощування сої є дуже багато нюансів, які безпосередньо впливають на її продуктивність. Так, в умовах браку вологи сою краще розміщувати на полях, чистих від бур’янів з оптимальними запасами поживних речовин та вологи після попередника кукурудза та пшениця. Небажаний попередник – соняшник, пише журнал The Ukrainian Farmer.
У разі сівби сої по сої зростає загроза зараження хворобами, але в ґрунті накопичується достатня кількість азоту для формування доброго врожаю. У такому разі потрібно обов’язково протруювати насіння перед сівбою, але можна його не інокулювати.
Протруювання насіння сої в умовах недотримання сівозміни є обов’язковою технологічною операцією, адже збудники багатьох хвороб, які уражують сою, здатні зберігатись у ґрунті до 10 років.
Потрібно сіяти насінням не нижче категорії СН-2 з високою лабораторною схожістю й енергією проростання, яке має незначний відсоток ураження насіннєвою інфекцією, що підтверджується протоколом випробування або сертифікатом.
Нагадаємо, головний ризик у вирощуванні сої – кліматичний.