Сонячне світло безпосередньо впливає на рум’янець яблук
Біосинтез барвників, що відповідають за утворення рум’янцю, можливий тільки за наявності світла. Це є обов’язковою умовою. Якщо у середину крони яблуневого дерева не досягає належна кількість сонячного світла, яблука там не забарвляться. Через це садівник повинен приділяти особливу увагу належному розподіленню світла в кроні дерева.
Про це в своїй статті в журналі « Садівництво по-українськи» розповів Кшиштоф Возняк, представник компанії AgroFresh (Польща).
«Щоб яблука виросли, до них має потрапляти 30–50% сонячного світла. Проте, щоб вони належно забарвилися (зокрема, й отримали інтенсивний рум’янець), до плодів має досягати 60–80% наявних сонячних променів. Якщо на плоди потрапляє всього 40% природного сонячного світла, привабливий рум’янець на них не утвориться», – зазначив спеціаліст.
Він припустив, що імовірно, такі яблука відсортують до плодів ІІ ґатунку — тих, що зазвичай переробляють на сік.
Кшиштоф Возняк наголосив, що важливим є й час, протягом якого яблука отримують удосталь сонячного світла — синтез антоціанів у плодах починається тільки після кільканадцяти годин освітлення сонцем. Так, унаслідок меншої інтенсивності сонячного світла яблука ранніх сортів забарвлюються слабше, ніж у пізніх.
«Щоб утворився розлогий, привабливий рум’янець, слід полегшити сонячним променям доступ до яблук», – підсумував фахівець.
Читайте також: Спеціаліст порадив, як зробити привабливий рум’янець яблук