Овочі-Ягоди-Сад

Найвищій вихід товарного яблука – в Італії

Найвищій вихід товарного яблука – в Італії

Середній вихід українського товарного яблука складає до 60%. Для порівняння: у Польщі – 50%, в Італії 90%.

Такими даними поділився з журналом «Садівництво по-українськи» Петер Ван Аркель, міжнародний консультант з вирощування яблуні та груші (Нідерланди).

Він закликає українських виробників не дивитись на низький показник поляків, адже ця країна має дуже потужну переробну індустрію. Тут вирощуються 60 тис. га садів тільки для переробки на сік.

«Але такі фермери не живуть з цього доходу – у них зазвичай є основна робота в іншому місці, а сад – додаткова», – підкреслив Ван Аркель.

Він відзначив, що в Україні є дуже гарно доглянуті сади віком 10-12 років, засаджені актуальними сортами Голден Делішес, Гала тощо, які мають вихід товарного яблука 75%. Це дуже високий показник, адже молоді дерева дають вихід товарного яблука експортної якості 85-90%.

«Але я також бачу сади в Україні, де вихід товарного яблука не більше 50%. На таких садах ви не зможете заробити – у цьому випадку ви працюєте тільки на хімічні компанії», – резюмував голландець.

Читайте також: Нідерландський консультант застеріг садівників від неправильних інвестицій