Овочі-Ягоди-Сад

Голубці з Одещини віднесли до нематеріальної культурної спадщини

Голубці з Одещини віднесли до нематеріальної культурної спадщини

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці». Культура приготування і споживання голубців» (Наказ МКІП № 719 від 20.12.2023 р. Про розширення географічного розташування елементу нематеріальної культурної спадщини).

Про це повідомляють в Одеському обласному центрі української культури.

Зазначають, що голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Поширені як серед українців, так і серед  національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конвертики» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає.

Так, в селі Глибочок господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування.

Вже на півдні Одеської області (Бессарабія) – в селі Орлівка голубці мають назву «cармале» (з турецької «sarmale», тобто «обмотувати»). Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинячого фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні. 

А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Читайте також: Сливовий леквар віднесли до переліку культурної спадщини