Овочі-Ягоди-Сад

На півночі Харківщини дозріває навіть виноград Молдова

На півночі Харківщини дозріває навіть виноград Молдова
Виноград сорту Молдова

На півночі Харківської області нормально дозріває пізньостиглий сорт Молдова, хоча потрібної суми температур – 3000 0С там не буває.

Такого висновку дійшли місцеві селекціонери, чому були немало здивовані, пише у своєму матеріалі для журналу «Садівництво по-українськи» Вадим Соловей, кандидат сільськогосподарських наук, співробітник Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського.

«Звичайно, важливу роль відіграє наявність захищеного місця, кам’яної будівлі поряд як акумулятора тепла тощо, – уточнює він. – Проте в умовах регіонів України із більш континентальним кліматом, особливо на Лівобережжі, зменшується кількість похмурих днів, і завдяки підвищеній інсоляції потрібна менша сума температур».

Температурний режим з травня по вересень кардинально впливає на успіх вирощування винограду, каже експерт. Сума ефективних температур, за середньобагаторічними даними за травень-вересень, змінюється від 2600–2650 °C на Черкащині і півдні Київщини та Сумщини, до 2450–2550 °C – на півночі Волині, Житомирщині, Чернігівської області.

«Постає питання: чи достатньо цього, щоб отримати якісний врожай сонячних ягід? На думку виноградарів південних регіонів, це дуже мало, – пише Соловей. – Свого часу, перебуваючи у відрядженні у Молдові, я поцікавився у місцевих селекціонерів, що вони б порекомендували для наших умов. У відповідь почув, що винограду потрібно мінімум 3000 °C».

Читайте також: Середньопізні сорти винограду не набирають цукру через клімат