При збиранні малини враховують стиглість ягід та спосіб їх збирання
Збирання малини в стадії технічної стиглості разом з плодоложем значно подовжує зберігання і покращує транспортування ягід.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи» з посиланням на Virginia Cooperative Extension.
«Щоб застрахуватись від майбутніх втрат урожаю через фізичні пошкодження, садівники, по-перше, підбирають сорти малини зі щільними плодами, які мають тверду шкірку. По-друге, збирають ягоди на оптимальній стадії стиглості, коли ягоди найбільш пружні. Технічна стиглість — фаза, у якій малина найкраще зберігається й транспортується», – йдеться у публікації.
Зауважується, що ягоди на стадії технічної стиглості помітно поступаються за смаком повністю стиглим. Дехто, щоб подовжити строк зберігання й зробити кращою лежкість, збирає малину з плодоложем, проте таке збирання дорожче.
Також описуються способи для збирання ніжної ягоди.
«З плодоложа ягоду зривають легким обертальним рухом. Не можна її силою тягнути донизу. Руку треба тримати долонею догори, а знімати ягоду — великим, вказівним і середнім пальцями. Зібравши в долоню кілька ягід, одразу обережно відправляйте їх у контейнер — кидати не можна», – даються настанови у статті.
Додається, що можна також працювати ножицями, проте цей спосіб значно складніший. «Ліва рука тримає стебло або плодову гілочку й одночасно долонь підводиться під ягоди. Права — зрізує ягоди», – описується в публікації.
Читайте також: Спеціалізований ящик для малини економить енергію при заморожуванні