Мікроелементи підвищують ефективність кормів для дійних корів
Молочні корови не зможуть розкрити свій максимальний генетичний потенціал, якщо їхній раціон складено на основі рекомендацій 20-річної давнини. Це може мати небажані наслідки для здоров’я тварин і збільшити витрати для ферми, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Оптимізація програми згодовування мікроелементів для сучасної молочної корови допоможе підвищити ефективність кормів за двома напрямами:
– задовольнити потреби тварин у поживних речовинах із меншою кількістю корму;
– пом’якшити проблеми, що відтягують поживні речовини й енергію від виробництва молока: кульгавість, хвороби чи інші проблеми з імунітетом.
Кожен мікроелемент, особливо цинк, марганець, мідь і хром, відіграє важливу роль у загальному стані здоров’я молочних корів.
Цинк відповідає за синтез білка, утворення кератину, імунну функцію та функцію інсуліну. Це – основний мінерал, що допомагає коровам розвинути швидку та сильну реакцію на імунні виклики і використовувати поживні речовини для виробництва та збереження молока.
Марганець сприяє формуванню хрящів, імунній функції, репродукції та глюконеогенезу.
Мідь потрібна для утворення пігменту меланіну, вироблення АТФ, засвоєння заліза та метаболічних функцій.
Хром опосередковано впливає на секрецію інсуліну, поліпшує показники відтворення та молочну продуктивність.
Важливо мати добре збалансовану «команду» поживних речовин. Брак будь-якого з цих мінералів знижує здатність корів працювати з максимальним потенціалом.
Сучасні молочні корови споживають більше корму. Тому ефективність використання кормів є одним із найважливіших показників, який слід відстежувати господарству. Він дає уявлення про прибутковість, показуючи, як ефективно дійні корови перетворюють корми на молоко.
Як повідомлялося, надлишок чи брак мінеральних речовин у ґрунті може знизити продуктивність ВРХ.