Аґрус укорінюють напівздерев’янілими живцями
Аґрус належить до родини аґрусових, куди входять також смородина та порічки. Тому їх технології вирощування схожі. Наприклад, у них майже однаково проводять зелене живцювання.
Про це повідомляється у публікації в журналі «Садівництво по-українськи».
«Нюанс у тому, що аґрус вкорінюється гірше, — зауважує Олег Савейко, власник ягідного розсадника (Полтавська обл.) — Смородину можна вкорінювати зеленими живцями протягом усього безморозного періоду, аж до вересня. До того ж непогано вкорінюються навіть напівздерев’янілі живці. В аґруса напівздерев’янілі живці вкорінюються довго, іноді понад півтора місяця, тому важливо для живцювання вибирати пагони до початку їх здерев’яніння. Так само погано вкорінюються занадто м’які, трав’янисті частини пагона: найчастіше вони або всихають, або гниють».
Спеціаліст радить нарізати живці з 2–3 вічками, нижні листки видаляти, а верхні вкорочувати на дві третини. Для укорінення важлива висока вологість і температура близько 25 °С. Найкраще це робити у червні. Стимулятори коренеутворення зроблять відсоток укорінення більшим.
Читайте також: Як моніторити шкідників і хвороби на чорній смородині, порічках й аґрусі